Dva zakona

Iz Delegacije EU za Fokus: Još jedna propuštena prilika za BiH!

Palmer i Eichhorst u Sarajevu zbog Izbornog zakona BiH
05.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clanovi Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakonodavstva BiH sastali su se sa americkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i izvrsnom direktoricom za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj sluzbi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst. Johann Sattler Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kako su dalje naveli, politički lideri u BiH u svojim javnim izjavama velikom većinom podržavaju pristupanje EU, a istraživanja javnog mnijenja dosljedno pokazuju veliku podršku javnosti pristupanju EU

Današnje neusvajanje prijedloga Zakona o sukobu interesa i Izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u u Domu naroda predstavlja još jednu propuštenu priliku za Bosnu i Hercegovinu da postigne napredak na putu ka Evropskoj uniji, kazali su za Fokus.ba iz Delegacije EU u BiH.

Piše: A. DUČIĆ

– Kao što je više puta naglašeno na najvišem nivou, istinski vjerujemo da je budućnost Bosne i Hercegovine u EU. Međutim, put u EU dolazi sa obavezama da se ispune određeni standardi u demokratiji, funkcionalnosti institucija, vladavini prava, osnovnim pravima i reformi javne uprave – rekli su iz Delegacije EU za naš portal.

Kako su dalje naveli, politički lideri u BiH u svojim javnim izjavama velikom većinom podržavaju pristupanje EU, a istraživanja javnog mnijenja dosljedno pokazuju veliku podršku javnosti pristupanju EU.

– Pozivamo lidere da, kao što koriste retoričku posvećenost članstvu u EU, također naprave konkretne korake koji bi omogućili napredak ka budućnosti u EU. Usvajanje zaključaka o ubrzanom statusu kandidata EU, bez ubrzanja neophodnih reformi, nije kredibilna poruka Evropskoj uniji niti građanima BiH – istaknuli su u odgovoru na naš upit.

Inače, navedena dva zakona, koja su uz Zakon o javnim nabavkama ključna za dobijanje kandidatskog statusa BiH, oborena su glasovima HDZ-a i SNSD-a, dok je istovremeno usvojena ko zna koja po redu incijativa da se BiH dodijeli članstvo u EU, praktično bez urađene domaće zadaće.