Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sankt Peterburg

Šef Sberbanka: Oporavak Rusije od sankcija mogao bi trajati 10 godina

gref (1)

Gref procjenjuje da je ruski uvoz, ali i izvoz prepolovljen jer je niz važnih zemalja prekinuo ekonomske veze s Rusijom

Čelnik Sberbanka, najveće ruske banke, kaže da bi Rusiji moglo trebati 10 godina da se oporavi od zapadnih sankcija uvedenih zbog ruske agresije na Ukrajinu.

“Povratak na ekonomiju prije sankcija mogao bi potrajati 10 godina jer je nivo trgovine prepolovljena”, rekao je Herman Gref.

Gref procjenjuje da je ruski uvoz, ali i izvoz prepolovljen jer je niz važnih zemalja prekinuo ekonomske veze s Rusijom.

“Govorimo o prijetnji oko 15% BDP-a. Većina naše ekonomije je na udaru”, rekao je čelnik Sberbanka na godišnjem međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

“Ako ništa ne učinimo, moglo bi potrajati desetljeće da se ekonomija vrati na nivo iz 2021.”, rekao je Gref, koji je rekao da je teretni promet pao čak šest puta.

Deflacija u Rusiji traje petu sedmicu zaredom, rekao je ministar ekonomskog razvoja Maksim Reshetnikov na godišnjem međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Deflacijski procesi posljednjih sedmica i “pretjerano jačanje kursa rublje” stvorili su rizik ulaska u deflacijsku spiralu, rekao je ministar Rešetnikov.

“Pad potrošačke potražnje trenutno je jedan od glavnih problema za nacionalnu ekonomiju”, dodao je Reshetnikov.