Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najavio premijer

Slovenija zbog usporavanja ekonomije najavila štednju

Marjan Šarec

Da bismo iduće godine imali uravnotežen proračun, trebat će budžetsku potrošnju smanjiti za oko sto miliona eura, na 10,35 milijardi, kazao je Šarec

Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je da će njegova vlada zbog smanjenja stope rasta koje državu čekaju ove i iduće godine ići u rebalans državnog budžeta za oko 100 miliona eura, pri čemu će se štedjeti i na socijalnim potporama.

Da bismo iduće godine imali uravnotežen proračun, trebat će budžetsku potrošnju smanjiti za oko sto miliona eura, na 10,35 milijardi, kazao je Šarec u izjavi za medije, dodavši da će trebati linearno štedjeti sva ministarstva, a očekuju se i promjene u politici socijalnih potpora.

-Struktura proračuna je vrlo nepovoljna: 94 posto sredstava je fiksirano i ide na zakonom utvrđene potrebe, a među njima su i izuzetno visoki socijalni transferi. Znamo da je Danska socijalno velikodušna država, a kod nas su socijalni transferi za četvrtinu viši od danskih. Potrebno je stvari mijenjati jer to nije dugoročno održivo, ne za ovu vladu nego za državu kao takvu – kazao je Šarec.

Vladin ured za makroekonomske analize izašao je u četvrtak s novom prognozom rasta za ovu i iduće dvije godine, te snizio stope gospodarske aktivnosti u odnosu na procjenu iz prve polovice godine, upozorivši na usporavanje gospodarstva, prvenstveno zbog vanjske konjukture koja pada u glavnim trgovačkim partnericama, poput Njemačke i Italije, piše Hina.

Za ovu godinu nova procjena realnog rasta BDP-a iznosi 2,8 posto, za 0,6 postotnih bodova manje nego prije šest mjeseci, dok je za iduću s 3,1 smanjena na 3 posto.

Šarec je izjavio da ga najnovija kretanja na tom području nisu iznenadila, ali da su slovenske stope rasta BDP-a i dalje među vodećima u Europskoj uniji i eurozoni.