Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"sajam poljoprivrede"

U Nemili okrugli stol o značaju pčela za ljudsku zajednicu

pcele-nemila03

Predsjednik udruženja Zejnir Halilović podsjeća da je u okviru sajma Udruženje organizovalo okrugli stol na kojem je ukazano na važnost pčela za ljudsku zajednicu

Udruženje “Pčela Nemila“ organizuje niz aktivnosti u okviru “Sajma poljoprivrede“ koji će biti održan predstojećeg vikenda na platou u centru Nemile, a organizatori očekuju učešće većeg broja poljoprivrednih proizvođača iz mjesnih zajednica Nemilskog sliva.

Predsjednik udruženja Zejnir Halilović podsjeća da je u okviru sajma Udruženje organizovalo okrugli stol na kojem je ukazano na važnost pčela za ljudsku zajednicu.

Gosti i učesnici okruglog stola su bili predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo Muhamed Gladan, Aida Fajković Šanjta-Reis, Benjamin Čaušević, kao i profesorica sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Behija Dukić i predstavnik Gradske uprave Edis Klepo.

Na skupu, kojem su prisustvovali pčelari sa područja Zenice, Žepča i Tešnja, razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju pčelari, normativima i propisima koje pred bh. proizvođače postavlja EU i domaće zakonodavstvo, mogućnostima i nedovoljnom korištenju domaćih laboratorijskih kapaciteta za ispitivanje bolesti pčela i samog kvaliteta meda.

Profesorica Dukić istakla je da u BiH postoji nekoliko certificiranih laboratorija, te da je jedna od njih upravo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, te pozvala pčelare da svoje pčele i pčelinje proizvode zaštite, a proizvodnju unaprijede tako što će zatražiti stručnu pomoć i asistenciju na ovom planu.

Učesnici su istakli potrebu intenzivnijeg angažmana pčelara na zaštiti ove grane stočarstva i poljoprivrede, te korištenju mogućnosti i opremljenosti, kao i stručnosti domaćih kadrova, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.