kanton sarajevo

Smanjuju se prihodi raste broj nezaposlenih, naknada 377 KM

burza_zavod-nezaposlenost-nezaposleni

U KS osigurana novčana naknada za još dva mjeseca

Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS je 63.626 osoba, a njih 3.132 su korisnici novčane naknade. Služba je 7. maja izvršila uplatu naknada od 377 KM za šta je utrošeno 1.326.153,61 KM, kazao je Igor Kamočaji iz Službe za zapošljavanje KS za Patriju.

Kada je riječ o novoprijavljenim osobama na evidenciju Službe zakonski rok je 60 dana i u radu su već stotine predmeta, a s obzirom da je riječ o provjerama koje treba izvršiti kada je riječ o uvezanom radnom stažu i izmirenim obavezama ranijih poslodavaca procedura je nešto duža.

Kamočaji je kazao da je za 69.978 korisnika zdravstvenog osiguranja uplaćeno 358.797 KM, a nešto veći broj je od evidentiranih jer osiguranje ostvaruju i članovi domaćinstva.

Govoreći o finansijskoj situaciji u Službi za zapošljavanje KS, odnosno mogućnosti izmirenja obaveza prema nezaposlenim, Kamočaji kaže da su obezbijeđena sredstva za dva mjeseca, a evidentan je pad prihoda zbog smanjene zaposlenosti. Služba će uskoro raditi i rebalans, ali vrlo je izvjesno da će nedostajati sredstva.

“Ukoliko se nastavi ovakav trend smanjit će se i prihodi od doprinosa za nezaposlene, te ćemo se morati obratiti Federalnom zavodu za zapošljavanje i Vladi KS za nedostajuća sredstva”, kazao je Kamočaji.

Od 18. marta na evidenciju Službe prijavljeno je 5.597 osoba koje su ostale bez posla od proglašenja stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom koronavirusa.