prema pisanju bilda

Šok za stanovnike Njemačke: Osnovne životne namirnice će drastično poskupjeti!?

njemacka penny –

“Lavina poskupljenja kotrlja se prema Nijemcima. Sve poskupljuje – grijanje, struja, hrana. Inflacija je već 4,1 posto što je rekord od 1993. godine”

Osnovne prehrambene namirnice poput tjestenine u Njemačkoj drastično poskupljuju, a neke namirnice bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 40 posto skuplje od dosadašnjih cijena, prenosi magazin Fenix pisanje Bilda.

Njemački Bild piše kako će u Njemačkoj u idućih nekoliko mjeseci doći do velikog poskupljenja proizvoda te kako proizvođači “prijete” i do 25 posto višim cijenama prehrambenih proizvoda.

“Proizvođači poput Nestlea i Henkela trenutno pregovaraju s velikim trgovačkim lancima o drastičnom povećanju cijena. Cijene njihovih proizvoda bi se mogle povećati za više od 10 posto”, piše Bild.

Također, ovaj medij pozvao je SPD, Zelene i FDP da pored brojnih pitanja oko kojih se “lome koplja” kada je riječ o uspostavljanju nove koalicije razgovaraju i o problemu povećanja cijena.

“Lavina poskupljenja kotrlja se prema Nijemcima. Sve poskupljuje – grijanje, struja, hrana. Inflacija je već 4,1 posto što je rekord od 1993. godine”, piše Bild.

Portal “Lebensmittelzeitung”, koji objavljuje vijesti vezane uz trgovinu i hranu, piše kako proizvođači tjestenine planiraju povisiti cijene prehrambenih proizvoda. Na primjer, tjestenina proizvođača Birkel, najvećeg njemačkog proizvođača sušene tjestenine, mogla bi biti 19 posto skuplja od dosadašnje cijene, a tjestetina proizvođača Buitoni čak 25 posto skuplja.

“Razlog poskupljenja je zbog cijena šećera, žitarica i drugih namirnica, a koje su u posljednjih 12 mjeseci porasle za 40 posto”, piše Fenix.

Veliki trgovački lanci u Njemačkoj i dalje se pokušavaju boriti protiv planiranog povećanja cijena koje najavljuju proizvođači. To bi moglo dovesti i do nestašice nekih proizvoda u trgovinama.

Naime, u prošlosti kod ovakvih situacija, trgovački lanci poput Edeke ili Rewea nisu naručivali određene proizvode kako bi izvršili pritisak na proizvođače i tako pokušali spriječiti povećanje cijena.

U intervju za njemački Bild Bernhard Burdick iz potrošačkog centra u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji predlaže oslobađanje od PDV -a za voće i povrće kako bi zdrava prehrana ostala pristupačna.

Političari također daju prijedloge kako umanjiti učinke inflacije. Političar CDU -a Johannes Steiniger, među ostalim, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju.