Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stari Grad Sarajevo: 43 korisnika dobili poticaj za stočarsku proizvodnju

stari-grad-poticaji

Za poticaj stočarske proizvodnje u općini Stari Grad Sarajevo ove godine je izdvojeno 24.000 KM, a sredstva su raspoređena na 43 korisnika. Na ovaj način nastoji se podstaći razvoj govedarstva, ovčarstva, kozarstva, ribarstva i peradarstva u toj sarajevskoj općini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovore o dodjeli sredstava sa korisnicima su potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i pomoćnica načelnika za privredu i finansije Senada Katica.

Prema podacima iz prethodnih godina, Općina Stari Grad je za projekat “Razvoj stočarstva u Starom Gradu” za četiri godine izdvojila oko 100.000 KM.

Korisnici se slažu u jednom: podrška općine im mnogo znači, a mnogi kažu da su zahvaljujući ovim sredstvima povećali svoj stočni fond.

“Izdvojili smo značajna sredstva kao podršku građanima koji se bave stočarstvom, ali i poljoprivredom. Samo za podsticaj razvoja ovčarstva, govedarstva, kozarstva i za četiri godine smo izdvojili oko 100.000 KM, a još više je izdvojeno za podršku poljoprivrednicima. Od početka projekta dodjele plastenika, donirali smo ih 136, a od tog broja 50 posto ih je dodijeljeno u posljednjih osam godina. Samo za te svrhe osigurali smo preko 300.000 KM“, kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Podsjetio je da se sredstva izdvajaju i za razvoj pčelarstva gdje je za košnice i pčelarsku opremu za osam godina izdvojeno preko 100.000 KM, dok je za podjelu sadnica građanima utrošeno oko 140.000 KM.

“Drago mi je što možemo na ovaj način podržati one koji žele vrijedno raditi i živjeti od svog rada. Nastojaćemo im pomagati i ubuduće“, kazao je Hadžibajrić.

Jedan od korisnika sredstava je i Mensud Alić koji se bavi uzgojem koza, a trenutno ih na farmi ima 63. Kaže da je ranije radio u inostranstvu, na izgradnji dalekovoda, ali se odlučio vratiti i posvetiti kozarstvu.

“Već punih šest godina se bavim kozarstvom. Kada sam se vratio iz inostranstva odlučio sam pokrenuti svoj posao, te sam uvezao alpske koze, i od toga mogu sasvim solidno živjeti. Novac koji sam dobio ću iskoristiti za kupovinu kukuruza, ječma, mekinja, repice, svega što dajem kozama tokom zime”, kazao je Alić.

Suada Ablaković živi na Gazinom Hanu i bavi se stočarstvom i poljoprivredom više od dvadeset godina. Na taj način izdržava svoju porodicu.

“Nakon rata sam se počela baviti poljoprivredom i stočarstvom i danas imam šest krava, 150 kokoški i tri koze. Kao samohrana majka sam zadovoljna ovim što radim, jer od prihoda finansiram školovanje dvije kćerke. Zahvaljujući sredstvima koja dobijam od Općine Stari Grad uvećala sam stočni fond, a to mi mnogo zači“, kazala je Ablaković.

Ona se zahvalila općini što ovom podrškom nagrađuje prave i vrijedne poljoprivrednike, te kazala da ima namjeru i proširiti svoju poljoprivrednu djelatnost.