Poreska uprava RS

Sumnjamo da je utajen 1,1 milion KM

poreska-uprava-rs

Maričić je precizirao da je Poreska uprava u prvih šest mjeseci obavila ukupno 1.994 kontrole u kojima je utvrdila i rješenjima naložila plaćanje novih obaveza sa kamatom u iznosu od 28,3 miliona KM

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da je u prvoj polovini ove godine tužilaštvima u RS dostavljeno 12 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su oštetili budžet za 1,1 milion KM.

Maričić je naveo da je osam takvih izvještaja podneseno zbog krivičnog djela utaje poreza i doprinosa, dok su ostali podneseni zbog zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, falsifikovanja isprava i nepravilnog izdvajanja sredstava.

On je dodao da je u prvoj polovini godine obavljeno 1.801 kontrola evidentiranja prometa posredstvom fiskalnih kasa, te da je u 802 slučaja utvrđena nepravilnost, zbog čega su izdata 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 KM.

Maričić je precizirao da je Poreska uprava u prvih šest mjeseci obavila ukupno 1.994 kontrole u kojima je utvrdila i rješenjima naložila plaćanje novih obaveza sa kamatom u iznosu od 28,3 miliona KM.

“U prvom polugodištu smo prinudno naplatili 39,2 miliona KM ili oko 10 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine”, rekao je Maričić za “Blic”.

On je istakao da je tokom sedam mjeseci na račun javnih prihoda RS prikupljeno 1,47 milijardi KM, što je za 52,7 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Maričić je rekao da to predstavlja nastavak pozitivnog trenda u naplati javnih prihoda.

“Kada je riječ o doprinosima, od početka godine je naplaćeno 899,3 miliona KM ili sedam odsto više nego lani. Razlozi za to su, osim povećanja plata radnicima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i prosvjeti, i generalno povećanje broja obveznika doprinosa zaposlenih u RS”, naveo je on.