Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedska izdvojila 15 miliona eura za ekonomski razvoj BiH

Cecilie Björner

U okviru nove sedmogodišnje strategije ravoja između Švedske i Bosne i Hercegovine bit će osigurano 15 miliona KM za ekonomski razvoj BiH, jačanje vladavine prava i poboljšanje zaštite okoliša.

To je danas u Sarajevu istaknula generalna direktorica za međunarodnu razvojnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Cecilie Björner koja boravi u posjeti BiH u okviru koje će razgovarati s bh. liderima upravo o načinima implementacije ovih sredstava do 2020. godine.

[quote_left]U proteklih 20 godina Švedska je u BiH uložila 930 miliona KM kroz različite razvojne programe koji su u početku bili izgradnja države nakon rata, a potom su se bazirali na razvoj vladavine prava i izgradnju institucija[/quote_left]

Kako je dodala, prvo područje odnosi se na povećanje ekonomske integracije s EU i privredni razvoj što uključuje jačanje administrativnih kapaciteta institucija i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, dok se drugo područje fokusira na instutucionalno jačanje demokracije, uključujući povećane poštivanja ljudskih prava i jačanje pravosudnih institucija.

Kada je u pitanju treći segment ove podške on se odnosi na ekološki osviješćeni i održivi razvoj društva.

Strategija je nazvana “Formula za sutra”, a ona je dokaz, kazala je Björner, da će Švedska kao i do sada ostati posvećena da pomaže zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji što je i želja većine građana.

Podsjetila je da Švedska i BiH imaju uspješnu, dvadeset godina dugu saradnju, ocjenjujući dobrim korakom naprijed stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Pozvala je bh. političare da usvoje reformsku agendu te da je implementiraju kako je i dogovoreno jer će upravo to biti platforma za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Njen stav je da ova strategija nema samo finansijsku podršku, nego pokazuje jačanje veza među zemljama posebno zbog činjenica da oko 80.000 stanovnika iz BiH živi u Švedskoj koji doprinose razvoju ekonomije Švedske.

U proteklih 20 godina Švedska je u BiH uložila 930 miliona KM kroz različite razvojne programe koji su u početku bili izgradnja države nakon rata, a potom su se bazirali na razvoj vladavine prava i izgradnju institucija.