Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekshumacija u Bihaću: Pronađeni posmrtni ostaci deset osoba

BiH

masovna grobnica

Po nalogu Tužilaštva BiH, na lokalitetu groblje Humci, općina Bihać, vrši se proces ekshumacije, zbog postojanja osnova sumnje da se na datom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci više osoba, žrtava rata čija je smrt najvjerojatnije prouzrokovana krivičnim djelom ratnog zločina.

Po ovlaštenju Tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, ekshumacijom rukovode ovlaštena službena lica MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci deset tijela sa kojih su izuzeti koštani uzorci, radi vršenja procesa identifikacije putem DNK analize.

Ekshumacija se nastavlja i narednih dana, a očekuje se da će cjelokupni proces biti okončan do kraja ove sedmice.

Po nalogu Tužilaštva BiH, na lokalitetu Bokčkin potok kod Bratunca, izvršen je, također, proces ekshumacije.

Nadzor i koordinaciju procesa ekshumacije vršio je stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci više osoba, a naknadnim procesom će se utvrđivati tačan broj osoba, kao i identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni. Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, radi dalje forenzičke obrade i identifikacije.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Zvornik, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno s institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.