Nakon 36 godina ženama u Iranu dozvoljen ulazak na stadion

iran

Određenom broju žena u Iranu bit će dozvoljeno da gledaju utakmice Svjetske lige u odbojci koje će se u Teheranu igrati ovog mjeseca, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Iranu je ukinuta zabrana ženama da prisustvuju sportskim događajima u kojim učestvuju muškarci, potvrdili su danas zvaničnici.

Zabrana je skrenula svjetsku pažnju prošle godine kada je žena britansko-iranskog porijekla uhapšena zato što je htjela gledati utakmicu. Dok je iransko sudstvo tada zauzimalo stav da je ona uhapšena zbog dovođenja u vezu sa opozicijom, Međunarodna odbojkaška federacija zahtijevala je da se ona pusti na slobodu. Također je otkazala održavanje Svjetskog prvenstva za juniore koje se u Teheranu trebalo održati ove godine.

“Određenom broju žena, uglavnom porodicama igrača nacionalnih timova, bit će dozvoljeno da gledaju predstojeću odbojkašku utakmicu”, izjavila je potpredsjednica vladinog Odjela za žene i porodicu Shahindokht Molaverdi.

Ženama je od sada dozvoljeno da gledaju odbojkaške, košarkaške, rukometaške utakmice i tenis. Nije im dozvoljeno gledati fudbal, plivanje i hrvanje.

Kako bi ispitale teren, vlasti su prošle sedmice određenom broju žena dozvolile da uđu u arenu i odgledaju košarkašku utakmicu u Teheranu.

Odbojkaški meč između nacionalnih timova Sjedinjenih Američkih Država i Irana odigrat će se 19. juna.

Prisustvo i gledanje sportskih događaja ženama u Iranu zabranjeno je od Islamske revolucije 1979. godine.