Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjalučki planinari osvajaju McKinley, najhladniju planinu na svijetu

BiH

planinari

Miroslav Bundalo i Miroslav Trivić, članovi planinarsko-alpinističkog kluba “Summit” iz Banjaluke večeras kreću u pohod na najhladniju planinu svijeta McKinley na Aljasci, koja je visoka 6.194 metara iznad nivoa mora.

“Planirano je da ekspedicija traje 20 dana penjanja. Svaka naša ekspedicija je sve teža i sve komplikovanija. Naprimjer, ova planina je specifična po hladnoći. Pratio sam prognoze i u proteklih mjesec ‘najtoplije’ je bilo -37 stepeni Celzijusovih, a temperature se spuštaju i do – 55 stepeni”, izjavio je Trivić.

Ovi planinari se u projektu “7 Summits” penju na sedam najviših planinskih vrhova na sedam kontinenata, od čega je prvi, najviši vrh Evrope na Kavkazu Elbrus osvojen u junu 2012. godine, a drugi u januaru 2013. godine. Na najviši vrh Južne Amerike – Akonkagva popeli su se u februaru 2014. godine.

“Nakon ovoga imamo u planu da penjemo naviši vrh Australije, a zatim Mont Everest najviši vrh svijeta i ostaje nam Južni pol koji je dosta zahtjevan i komplikovan. Planiramo svake godine da penjemo po jedan vrh, tako najbolje održavamo i kondiciju”, rekao je Trivić.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, koji je danas razgovarao sa planinarima povodom njihove ekspedicije istakao je da je ovo četvrta od sedam planiranih ekspedicija, koje grad tradicionalno podržava.

“Očekujemo da se zastava grada Banjaluke zavijori na najvišem vrhu Aljaske i da ekspedicija bude uspješna”, rekao je Gavranović.