Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi travnik

Tekstilna industrija izumire u BiH: Još jedna kompanija dijeli otkaze

Foto: Akta.ba

Iz kompanije Kavat su poručili da u narednom periodu određenom reorganizacijom nastojati doći do novih poslovnih prilika, pa će preostali kadar aktivno raditi na tom zadatku

Proizvođač obuće Kavat iz Novog Travnika pridružio se sve dužoj listi kompanija iz obućarskog i tekstilnog sektora u BiH koje otpuštaju radnike.

Nepovoljna kretanja na tržistu dovela su do toga da Kavat odlukom vlasnika – Kavat Švedska redukuje proizvodnju, a samim tim i broj radnika. Ovo kompanija, koja ima proizvodnju u industrijskoj zoni Neobarje, izgubila je ključnog kupca koji je motivisao 80 odsto ukupne proizvodnje ove kompanije.

Otkaz za 90 uposlenika

“U ovom momentu, Kavat će napustiti 90 uposlenika, a prema njima biti će ispoštovane sve zakonom propisane obaveze”, naveli su iz kompanije.

“Napravljen je plan i program zbrinjavanja, uspostavljen kontakt sa Zavodom za zapošljavanje SBK/KSB, kao i sa firmama iz slične branše, a sve s ciljem da se ova situacija koliko je to moguće u ovim okolnostima, dijelom i ublaži. Također, svima će biti isplaćena zakonski obračunata otpremnina”, izjavili su portalu travnički.info iz uprave Kavat d.o.o. Novi Travnik.

Iz kompanije Kavat su poručili da u narednom periodu određenom reorganizacijom nastojati doći do novih poslovnih prilika, pa će preostali kadar aktivno raditi na tom zadatku, prenosi Indikator.ba.

U vlasništvu Šveđana

Firma Kavat je u vlasništvu tvornice obuće Kavat Ab, Kumla Švedska. U 2022. godini imala je vrijednost poslovanja 6,7 miliona KM i dobit od 414,7 hiljada KM, a zapošljavala je 140 radnika.

U prethodnih par mjeseci u tekstilnoj i obućarskoj industriji zatvoreni su pogoni firme Prevent u Visokom i Budžimu, kao i pogoni Alme Ras u Bosanskom Petrovcu i Globus-Konfekcije u Kiseljaku. Direktori pojedinih kompanija upozoravaju da je potražnja za robom pala i do 50 odsto, nema novih tržišta ni kupaca, a posebno su zabrinjavajuća predviđanja da teški izazovi za ovu granu industrije tek dolaze.