Biznis

autoindustrija

Tesla bilježi rekord: U drugom kvartalu ostvarena dobit od 1,1 milijardu dolara

27/07/2021

Neto dobit kompanije povećala se za 998 posto u drugom tromjesečju godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dosegnuvši čak 1,1 milijardu dolara

Američki proizvođač električnih automobila Tesla ostvario je rekordnu dobit u drugom kvartalu ove godine sa iznosom od 1,1 milijardu dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Kompanija, koju je Elon Musk osnovao 2003. godine, objavila je podatke o profitu u ovoj godini.

Neto dobit kompanije povećala se za 998 posto u drugom tromjesečju godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dosegnuvši čak 1,1 milijardu dolara.

Teslina neto dobit iznosila je 104 miliona dolara u drugom tromjesečju prošle godine. Ove godine kompanija je zabilježila rekord kojim je prvi put kvartalna dobit premašila milijardu dolara.

Osim toga, prihod kompanije u drugom tromjesečju ove godine povećao se za 98 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dosegnuvši 11,9 milijardi dolara. Kompanija je u drugom tromjesečju prošle godine imala prihod od šest milijardi dolara.

Zarada po dionici proizvođača električnih automobila, koja je u drugom tromjesečju prošle godine iznosila 0,44 dolara, u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 1,45 dolara.

Tesla je u razdoblju od aprila do juna isporučio više od 200.000 vozila širom svijeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.