Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odolijevanje krizi

Tržište nekretnina u BiH: Manji stanovi i van gradskih centara su najtraženiji (VIDEO)

Zgrada-u-izgradnji

Za razliku od Mostara, u kojem su nove investicije stale, u Banjoj Luci se i dalje gradi. Potražnja je najviše povećana za iznajmljivanjem kuća izvan gradskog područja, ali i za malim stanovima

Pandemija koronavirusa uzdrmala je sva tržišta u Bosni i Hercegovini, među njima i tržište nekretnina. Prvi put nakon dugo vremena prednost prilikom traženja novog životnog prostora dobijaju nekretnine na osami izvan gradskih centara. Međutim, kada su cijene u pitanju – promjena nema.

Unatoč pandemiji koronavirusa tržište nekretninama u BiH pokazalo se kao izdržljivo. Potražnje još ima, a mi smo odlućili provjeriti jesu li građani više zainteresirani prilikom kupnje i iznajmljivanja za stanove u središtima ili traže kuće izvan gradskih centara, javlja BHRT.

Sto se tiče cijena naši sugovornici ističu da one nisu ni rasle ni padale, one su se otprilike stabilizirale tako da bi kvadrat stana u centru grada u zgradi novogradnje kupca koštao oko 2000 km, par stotina više ili manje, ovisno o tržištu i onome što prodavač nudi.

“Mi u Mostaru trenutno nemamo nijednu novu investiciju sto se tiče stambene zgrade, to su sve zgrade započete prije pandemije, stanovi koji su ostali neprodani dok je došla pandemija. Cijene su nekako ostale na istom nivou, nisu se ni dizale ni spuštale, nove nekretnine su od 2100 do 2400, to je bilo i prije pandemije a ostalo je i sada”, pojašnjava Franjo Sivrić, vlasnik agencije za nekretnine.

Za razliku od Mostara, u kojem su nove investicije stale, u Banjoj Luci se i dalje gradi. Potražnja je najviše povećana za iznajmljivanjem kuća izvan gradskog područja, ali i za malim stanovima.

“Ja znam za barem 2-3 nova projekta koja idu i koja se grade uveliko a ima ih sigurno daleko više. Gradnja u Banjaluci nije stala, potražnja za malim stanovima je blago povećana, stanovi do 50-60 kvadrata nema ih puno u ponudi a zaista je velika potražnja”, rekla je vlasnica agencije za nekretnine Stanislava Ligka.

Iako su cijene nekretnina trenutno stabilne veoma su bitni potrošačka moć i kamate koje banke daju na kredite za kupnju stana. Ono sto smo primijetili u našem istraživanju je da je porast potražnje za kućama na osami malo narastao ali ono što je još važnije da onih stanova na dan koji su u turizmu bili vrlo rasprostranjeni sada gotovo pa i nema.