Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska, Rusija i Iran napuštaju dolar u međusobnoj trgovini

dolar233

Turska, Rusija i Iran su se složili da u trgovini između ove tri zemlje koriste lokalne valute, izjavio je guverner Centralne banke Irana Abdolnaser Hemati, prenosi agencija Anadolija.

Hemati je novinarima rekao da će sastanak sa predstavnicima centralnih banaka Turske i Rusije biti održan uskoro i da se nada kako će ovaj dogovor brzo stupiti na snagu.

Guverner je sastanak kojem su prisustvovali i predsjednici Rusije  Vladimir Putin i Turske Recep Tayyip Erdogan a koji je održan tokom trilateralnog samita o Siriji u Teheranu ocijenio kao “plodonosan”.

Kazao je da se dogovor odnosi na trgovinu naftom, gasom i osnovnim proizvodima a da će biti primijenjen i na neke bankarske poslove.

„Tri zemlje složile su se da u trgovini više ne koriste dolar“, naveo je Hemati i dodao da će se transakcije vršiti prema unaprijed određenom kursu.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je prije nekoliko dana na trgovanje u lokalnim valutama i napuštanje dolara kao sredstva plaćanja u međunarodnim transakcijama.