Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poskupljenja

U BiH nema pojeftinjenja ni sezonskog voća i povrća: “Za kg krastavca treba 3 KM”

FOTO: Screenshot

Do jeseni možda i snažniji udar na novčanike građana

Vrtoglav rast cijena doveo je mnoge bh. građane u situaciju da umjesto na kilogram voće i povrće kupuju na komad. Ove godine ni sezonskom voću i povrću cijene se ne smanjuju. Stručnjaci koji prate ekonomske tokove i društvene oscilacije kažu da bi donošenje određenih strategija moglo uticati na daljnji rast cijena, ali da su te iste strategije još uvijek samo misaona imenica.

Cijene ne da ne stagniraju, nego i dalje vrtoglavo rastu. Ove godine inetersantno ja da ni cijene sezonskog voća kada bi trebalo biti njihovo pojeftinjenje zapravo do toga ne dolazi. Tako da, prema, riječima trgovaca ove godine za kilogram krastavca treba izdvojiti tri KM.

“Nema tendencije za spadanje cijena. Stvarno ove godine su ostale baš visoke cijene i voće i povrće. Sada je krastavac tri marke. Nikada nije bilo tako. U ovo doba godine bio je i po marku. Najviše se kupuje za salatu malo paradajza, krastavaca, krompir i luk bez toga ne možeš napraviti ručak. Voća pomalo, uglavnom po dva tri komada”; kaže Amnada Muratka, trgovkinja za BHRT.

Da se kupuje sve manje, čak i voće i povrće, potvrđuju i građani. Vremenska nepogode što su bile vjerovatno utiču na cijenu. Ovo je sve uvozno ništa nije domaće. Svako mora zaraditi. Već smo navikli da se dizanje cijena pravda rastom cijena energenata na svjetskom tržištu. A s obzirom na to da naša zemlja uvozi naftu i naftne prerađevine, kao jedan od najvažnijih energenata, jasno je da svako u tom lancu želi zaraditi.

“Jako bi dobro bilo da se donese određena strategija koja limitira uvoz onih proizvoda koje proizvodi BiH, ali kako se dogovaraju političke elite, njihova brzina njihova efikasnost na primjeru ukidanja potpunog akciza jednostavno nam govori da to može da bude samo misaona imenica”, smatra sociolog Srđan Vukadinović.

Pojave u društvu izazivaju rizike na tržištu, a prva reakcija na rizik je korekcija cijena naviše, pojašnjavaju ekonomisti. Ove godine na cijene sezonskog voća i povrća uticalo je i nevrijeme koje ga je u velikoj mjeri uništilo.

“Neizvijesnost se pretače u antipiciranje cijena. Poljoprivrednici koji imaju nešto da prodaju dižu cijenu kako bi preduprijedili ova kretanja koja smo imali sada. Da ne govorim za cijelu godinu, svo ovo vrijeme kako traje rat između Rusije i Ukrajine to se negativno odražava iz prostog razloga što su i Rusija i Ukrajina proizvođači ključnih poljoprivrednih proizvoda” govori prof. dr. Željko Rička, ekonomista.

Rička kaže, ako odluka Evropske centralne banke da diže kamatne stope bude dala efekta, inflacija će padati, a to znači i niže cijene.