Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miomirka Melank

U FBiH povećana minimalna plata, pa poslodavci radnicima ukinuli topli obrok od 150 KM

marke – novac – pixsell

Riječ je o iznosu od oko 150 KM za koji su radnice i radnici ostali uskraćeni pri obračunu minimalne neto plate koja sada iznosi 543 KM

Nakon donošenja Uredbe Vlade Federacije FBiH o novoj metodologiji utvrđivanja iznosa minimalne plate, od nekih uposlenica kompanije iz sektora uslužnih djelatnosti zatraženo je da potpišu odricanje od toplog obroka. Početkom februara, i bez njihove saglasnosti, poslodavac je naknadu za topli obrok isključio iz obračuna plate i doprinosa za januar, stoji u saopštenju Naše stranke, koja tim povodom donosi i reakciju Miomirka Melank, zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH.

“Riječ je o iznosu od oko 150 KM za koji su radnice i radnici ostali uskraćeni pri obračunu minimalne neto plate koja sada iznosi 543 KM.

Poslodavac je u toj kompaniji prekršio zakon, odnosno odredbe Kolektivnog ugovora primjenjivog na sve firme iz sektora trgovine, bez obzira na to da li su članice Udruženje poslodavaca FBiH. Ove odredbe, kojima se zabranjuje diskriminacija svakog prava koje zakon predviđa, u skladu su sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda koja je dio Ustava BiH, a koji sam ja, kao predsjednica Komisije za ljudska prava i slobode, ali i kao zastupnica, dužna da štitim.

U Parlamentu Federacije ću zahtijevati da se hitno izađe u susret zahtjevima Sindikata trgovine koji će od Ministarstva rada i socijalne politike tražiti eksplicitno proglašavanje obaveznom odredbe o pravu na topli obrok. To će se odnositi na sve kompanije iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti, kao i striktno poštovanje kolektivnih ugovora na snazi.

Takođe je interes radnika i radnica da zajedno sa sindikatom i u saradnji sa postojećim zakonskim mehanizmima, u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća dogovaraju odnose između predstavnika i predstavnica Vlade FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH i predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH.“