Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tradicionalna manifestacija

U Goraždu otvoreni 16. Dani meda i ljekovitog bilja “Živjeti s prirodom”

gorazde dani meda (1)

Sveukupni cilj projekta je razviti održive mehanizme marketinga i promocije tipičnih, tradicionalnih bh. proizvoda u ruralnim područjima u cilju jačanja ekonomske neovisnosti. Za kvalitet svojih proizvoda višestruko nagrađivani pčelari iz BiH poručuju sa sajma u Goraždu da danas nije dovoljno biti samo proizvođač

U Goraždu su danas otvoreni 16. Dani meda i ljekovitog bilja – Živjeti s prirodom. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Udruženje uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja Bosanskopodrinjskog kantona “Facelija”, koja nastoji skrenuti pažnju ili doprinijeti otklanjanju bar dijela problema prisutnih u oblasti poljoprivrede.

Po riječima predsjednika udruženja Rehada Delja, zamisao je da spomenuto okupljanje bude privredna, turistička i kulturna manifestacija.

– Ovom tradicionalnom manifestacijom želimo pomoći i skrenuti pažnju na probleme koji se tiču uzgoja, sakupljanja, prerade i prodaje kako ljekovitog, medonosnog, aromatičnog bilja, tako i meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi tog bilja odnosno meda – kazao je on.

Višegodišnja tradicija sakupljanja ljekobilja i uzgoja pčela na prostorima BiH su pravo, obaveza i nadahnuće za organizaciju ove manifestacije koju je otvorio prof. dr Omer Kurtović iz Zavoda za poljoprivredu FBiH.

– Moram kazati da su nam samo ovakvi sajmovi ostali jedina mjesta na kojima stanovništvu možemo prezentirati domaće proizvode. Pored činjenice da se radi o sajmu meda, mi danas ovdje imamo i druge proizvode i prerađevine od poljoprivrednih proizvoda koje su vrijedne domaćice pripremile za ovaj sajam i građani su ovdje u prilici kupiti kvalitetne domaće proizvode – kazao je Kurtović.

Sveukupni cilj projekta je razviti održive mehanizme marketinga i promocije tipičnih, tradicionalnih bh. proizvoda u ruralnim područjima u cilju jačanja ekonomske neovisnosti. Za kvalitet svojih proizvoda višestruko nagrađivani pčelari iz BiH poručuju sa sajma u Goraždu da danas nije dovoljno biti samo proizvođač.

– Prije agresije na BiH mi smo imali organizirane otkupljivače i pčelari su na taj način distribuirali svoje proizvode. Sada smo došli u situaciju da mi moramo biti i proizvođači i trgovci i promotori svojih prooizvoda, za što nam ovakvi sajmovi i služe – kaže pčelar iz Gradačca Asmir Duraković.

S ciljem promocije različitih vidova pčelarenja i koncepta saradnje, u Goraždu su boravili i predstavnici udruženja pčelara iz Beograda.

– Moj moto je ‘Pčelari svih zemalja, ujedinite se’, a što se češće srećemo na ovakvim mjestima jedni drugima ćemo prenijeti iskustva. Nakon Goražda idemo u Trebinje gdje se večeras održava konferencija o urbanom pčelarstvu za koje se najviše i zalaže Beogradsko udruženje pčelara. Mi imamo postavljene košnice na više mjesta u Beogradu, od francuske ambasade preko tržnih centara, upravo razgovaramo o tome da se takvo nešto implementira i u nekim gradovima u BiH – kazao je predsjednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić.

Na dvodnevnim Danima meda i ljekovitog bilja u Goraždu dodjeljena su i priznanja istaknutim pčelarima i izlagačima, a pored sajamskog dijela, posjetioci mogu prisustvovati i drugim zanimljivim i edukativnim sadržajima.