Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za socijalno marginalizovane

U Jablanici potpisan Sporazum o projektu “Pčelarstvo i ruralni razvoj”

Pcelarstvo i ruralni razvoj jablanica

Projekt će osigurati osnovne resurse i vještine socijalno marginaliziranim porodicama koji žive u ruralnim područjima kako bi mogli poboljšati kvalitetu vlastitog života i kroz izgradnju infrastruktrukture ekonomski osnažiti udruženje pčelara

Muslim Aid Association u saradnji s Općinom Jablanica, odnosno Savezom poljoprivrednih udruženja Jablanica, planira implementirati projekt “Pčelarstvo i ruralni razvoj”, a tim povodom u četvrtak su općinski načelnik Damir Šabanović i Edina Šehić Saliji potpisali Sporazum o realizaciji sufinansiranog projekta.

Kako je istaknuto, projekt će osigurati osnovne resurse i vještine socijalno marginaliziranim porodicama koji žive u ruralnim područjima kako bi mogli poboljšati kvalitetu vlastitog života i kroz izgradnju infrastruktrukture ekonomski osnažiti udruženje pčelara, objavili su iz Općine Jablanica.

Projekat će biti realizovan u periodu od marta 2023. do novembra 2024. godine, a kroz njega će biti podržano 10 direktnih korisnika.

Ovim projektom Muslim Aid će zajedno s Općinom Jablanica donirati osam košnica s dodatnom opremom po jednom korisniku (pet košnica sa pčelama i tri košnice dodatno s opremom), a donirat će i liniju za proizvodnju pogača za pčele za Savez poljoprivrednih udruženja Jablanica, zatim educirati pčelare, poljoprivredne proizvođače i učenike na teme iz pčelarstva i zaštite pčela, te obezbjediti učešće i predstaviti Udruženje i jablaničke pčelare na sajmu.

Vrijednost projekta je oko 97. 869 KM.