Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Lukavcu svečano otvoren 14. Sajam turizma LIST (FOTO)

20160512_2_16676743_9962427_Web

Na ovogodišnjem, 14. sajmu turizma ˝List˝ koji je otvoren danas u Lukavcu, učestvuje 130 izlagača iz deset zemalja regiona i svijeta, koji će narednih dana predstaviti turističku ponudu, te kulturnu i historijsku baštinu svojih naroda i država, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Već 14 godina nastojimo da damo prije svega Bosni i Hercegovini prostor da iskaže svoje kapacitete, ali naravno i drugima. Ovo je dobra prilika da se kroz razne sajamske manifastacije i okrugle stolove da prilika svima da se predstave. Činjenica da imamo goste iz velikog broja zemalja jasno govori da smo u tome uspjeli. Grad partner ovogodišnjeg sajma je grad Županja˝, rekao je za AA Dževad Mujkić, načelnik općine Lukavac.

Dodajući da je ovaj grad do sada uvijek predstavljan kao grad fabrika, industrije, rudnika, te fabrika cementa, sode i koksare, zbog čega je bio prepoznatljiv na prostorima bivše Jugoslavije kao jedna od razvijenijih općina, Mujkić je rekao da su sada došla neka druga vremena. Ova se zajednica, istakao je, okrenula mogućnostima koje Lukavac ima u turističkom smislu, prije svega prirodnim bogatstvima jezera Modrac i Bistarac.

20160512_2_16676743_9962420_Web

˝Lukavački sajam je upravo mjesto gdje se najbolje može promovirati Tuzlanski kanton u funkciji turizma. Evo, možemo reći u globalnom razvoju turizma na svjetskom nivou, stiče se upravo ta ideja da je turizam pokretač razvoja i velika razvojna šansa ne samo našeg kantona, nego i Bosne i Hercegovine. Mi se nadamo da će ova tri dana veliki broj posjetitelja doći i posjetiti naše štandove, gdje ćemo predstaviti svih 12 općina i Tuzlu kao grad u smislu turističkih odredišta˝, naveo je Maid Porobić, predsjednik Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

Na dan otvaranja 14. Lukavačkog sajma turizma upriličeno je i svečano otvorenje promotivnog štanda Republike Turske.

Otvorenju štanda prisustvovao je Ahmet Temurci, zamjenik direktora Direkcije za promociju Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske te ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH Soner Sahin.

Osim za domaći turizam, koji im je cjenovno najprihvaljiviji, posjetitelji sajma pokazali su mnogo interesa i za štand na kojem se promovira turizam Republike Turske. Upravo promotor turizma ove zemlje prvi put boravi u Bosni i Hercegovini, a došao je da se lično uvjeri u turističke potencijale BiH.

˝Došao sam zbog sajma, ali s obzirom na naše dugogodišnje relacije između BiH i Republike Turske, došao sam da i ja posjetim BiH, jer mi je ovo prvi dolazak i da se uvjerim kako je ovdje. Imat ćemo određenih aktivnosti, ali prvenstveno sam došao da se upoznam sa ovom divnom zemljom. Postoje dva faktora koji se upotpunjuju i koji povezuju BiH i Tursku i to su aktivnosti koje želim da predstavim ovdje˝, izjavio je Temurci.

20160512_2_16676743_9962425_Web

Prilikom svečanog otvaranja sajma, uručene su specijalne zahvalnice predstavnici Ministarstva okoliša i turizma FBiH, te predstavnicima Indonezije i Republike Turske.

Lukavac je od 12. do 14. maja domaćin 14. Sajma turizma LIST koji prema organizatorima predstavlja promociju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u funkciji razvoja turizma Tuzlanskog kantona, ali i unaprjeđenje i promociju ukupne bosanskohercegovačke turističke ponude.

Među zvanicama koje su potvrdile dolazak na sajam su ambasadori Francuske, Hrvatske i Malezije, predstavnici ambasada Češke i Turske kao i brojni predstavnici domaće vlasti.