fond zdravstvenog osiguranja

U RS očekuju ubrzanje izdavanja dozvola za ruske lijekove na tržište BiH

lijekovi-tablete-810×608
Najviše su poskupjeli suplementi, vitamini, dodaci prehrani, a potom su počeli da poskupljuju i lijekovi koji dolaze na tržište u Bosni i Hercegovini

Zdravstveni sistem RS sada, “zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu, ima nerealno visoke cijene“, kao i da sve češće povlače i ostavljaju tržišta BiH bez adekvatnih lijekova

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) očekuju od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet lijekova ruskih farmaceutskih kompanija i da ne dozvoli, kako tvrde u saopćenju, da postane talac tromosti i uticaja raznih lobista kojima, očito, ne odgovara prodor ruskih medikamenata na tržište BiH.

Kako dodaju, zdravstveni sistem RS sada, “zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu, ima nerealno visoke cijene“, kao i da sve češće povlače i ostavljaju tržišta BiH bez adekvatnih lijekova.

– Taj ceh plaća kako Fond zdravstvenog osiguranja RS tako i osiguranici za koje se u takvim tržnim uslovima teško može nabaviti prijeko potreban lijek – navode u saopćenju.

S većom ponudom lijekova i većom konkurencijom – dozvolom ulaska na tržište relevantnih kompanija, postiže se, smatraju, bolja snabdjevenost tržišta lijekova, a zdravstveni sistem dobija šansu da brže nabavlja mnoge inovativne lijekove po znatno nižoj cijeni.

-Budući da postoji popriličan zastoj u izdavanju neophodnih dozvola za promet ruskih lijekova na tržištu BiH, s pravom postavljamo pitanje da li nadležna agencija prednost daje lobistima kojima ne odgovara prodor ruskih kompanija ili građanima i fondovima koji nabavljaju lijekove za svoje osiguranike – ističu u saopćenju.

Apeluju na sve relevantne institucije da se stave u službu zdravstvenog sistema RS, koji će na ovaj način dobiti brojne prednosti, a pacijenti bržu nabavku lijekova, a ne da budu saučesnici, kako tvrde, u igri lobista u kojoj se najmanje misli na interes pacijenata i zdravstvene struke.