Biznis

11 kompanija i zadruga

U Sarajevu mini sajam povodom Međunarodnog dana žena na selu

15/10/2019
FOTO: Ilustracija

Mini sajam će biti održan u Importanne centru

Mini sajam povodom Međunarodnog dana žena na selu bit će održan danas u Sarajevu, u realizaciji Sweden/USAID FARMA II projekta, saopćili su realizatori tog projekta.

Učestvovat će predstavnici 11 kompanija i zadruga koje sarađuju sa ženama iz ruralnih zajednica širom Bosne i Hercegovine te s predstavnicima Misije USAID-a i Ambasade Švedske u BiH.

Ustanovljen na inicijativu Generalne skupštine UN-a, Međunarodni dan žena na selu se obilježava 15. oktobra svake godine.

Više od 60 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi u selima i lokalnim zajednicama od stotinu do nekoliko hiljada stanovnika. Oslonac razvoja u ovim mjestima je poljoprivreda. Međutim, danas su šanse da će muškarci dobiti zaposlenje u ruralnim zajednicama dvostruko veće nego šanse žena.

– Isključivanjem žena iz ekonomije, isključujemo 50 posto populacije iz učešća u razvoju, inovacijama, investicijama i proizvodnji. Time ograničavamo i šansu za opći privredni napredak Bosne i Hercegovine. Ipak, postepenim koracima naprijed, mijenjamo stanje – kaže se u saopćenju.

Oko 33 posto korisnica podrške projekta Sweden/USAID FARMA II su žene. Njihovim znanjem, vrijednim radom i upornošću, osiguravaju prihode ne samo za svoju porodicu nego i lokalnu zajednicu.

– Možete pomoći! Podržite žene poduzetnice, kupujte njihove proizvode, saznajte više o izazovima i potrebama koje imaju u svom radu. Jedna od četiri zaposlene žene u BiH radi u poljoprivredi. Svojim znanjem i radom su dokazale da zaslužuju zauzimanje najvažnijih pozicija. One su danas oslonac i pokretač ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede – poručuju iz Sweden/USAID Farma II projekta.

Mini sajam će biti održan u Importanne centru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.