investicija od 1,3 milijarde eura

U trku za “Volkswagen” uključila se i BiH: “Poslali smo pismo i sada čekamo”

DB2016FA00015_blog

Za gradnju nove fabrike ponudili su dvije lokacije, obje na području Kantona Sarajevo

Bosna i Hercegovina se uključila u trku za privlačenje “Volkswagenove” investicije od 1,3 milijarde eura, nakon što su mnoge zemlje regiona već počele da ističu svoje šanse u novonastaloj situaciji oko turske ofanzive u Siriji.

– Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – rečeno je iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića za Dnevni avaz.

Prema informacijama lista, za gradnju nove fabrike ponudili su dvije lokacije, obje na području Kantona Sarajevo.

– Jedna je na mjestu gdje je bio TAS, a druga na području općine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uslove finansiranja – istakli su upućeni u pitanje, ocijenivši da ni Turska nije 100 odsto “otpala”.

Ističu da je postojao spor između njemačkog “Volkswagena” i sarajevskog “Preventa” zbog ulaganja u firmi “Volkswagen Sarajevo”, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rješava.

Hrvatski mediji takođe pišu o posjeti njemačkog ministra privrede Petera Altmeiera Hrvatskoj i o njenom ulasku u bitku za ovu investiciju vrijednu više od milijardu eura.

Hrvatskoj vladi pomogao je Mate Rimac, poznato ime u svjetskoj autoindustriji, koji je u Zagrebu pokrenuo kompaniju “Rimac automobili” i stvorio jedan od najbržih električnih vozila na svijetu.