agroturizam

U Živinicama otvoren Agro dan, predstavili se proizvođači zdrave hrane

agrodan_zivinice

Agro dan bio je danas ispunjen brojnim kulturnim sadržajima, a svoj nemjerljiv doprinos u organizaciji dala je i Općina Bratunac te Kantonalna privredna komora Tuzla.

U Živinicama je danas u organizaciji Udruženja “Porodičnog, ruralnog i edukativnog centra” iz tog grada otvoren Agro dan na kojem su se predstavili proizvođači zdrave hrane s područja cijele sjeveroistočne Bosne.

Iz Gradske uprave Živinica ističu da je agroturizam poseban potencijal za grad Živinice, ali da je potrebno raditi više na njegovom razvoju.

– Mi nedovoljno govorimo o agroturizmu i veoma malo smo uradili na razvoju ovog našeg potencijala. Zato već u ponedjeljak ili u utorak usvajamo strategiju razvoja turizma i ona će biti integrisana sa strategijom razvoja turizma Tuzlanskog kantona i Federacije BiH – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Naglašava kako je potrebno pružiti podršku ljudima da ostanu i kvalitetno žive u svojim ruralnim sredinama te osigurati realizaciju infrastrukturnih projekata.

-Samo tako ćemo imati velike bosanske porodice koje će živjeti od svog rada. Želim istaknuti da se naši tradicionalni proizvodi već prodaju širom svijeta – kaže Kamenjaković.

Veliku podršku Agro danu dalo je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

– Vi znate da se turizam razvija kao najbrže rastuća privredna grana u svijetu. Turizam se u Tuzlanskom kantonu razvija zahvaljujući entuzijazmu vrijednih ljudi, zahvaljujući inovativnim ljudima koji imaju poduzetnički duh, koji dolaze iz Porodičnog ruralnog edukativnog centra Živnice “PREC”. Oni su mnogo uradili na animaciji i edukaciji ljudi kako bi pronašli mjesto gdje će zaraditi za život, a da neće čekati da im to neko drugi ponudi. Upravo je u tome značaj PREC-a koji je iskoristio potencijal Živinica. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja ovo veoma cijeni i dalje će davati nesebičnu podršku – istaknula je pomoćnica ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Đelmina Huremović.

Agro dan bio je danas ispunjen brojnim kulturnim sadržajima, a svoj nemjerljiv doprinos u organizaciji dala je i Općina Bratunac te Kantonalna privredna komora Tuzla.