brčko

Alen Habibović zbog utaje poreza nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora

tuzilstvo brcko distrikta

Prema optužnici, Habibović je usprkos lažnom prikazivanju daljnjeg tijeka prometa robe na veliko, radi poreskog oslobađanja, stekao poresku obvezu s obzirom da nije došlo do takvog prometa, nego je tu robu prodavao na crnom tržištu za gotovinu

Osnovni sud Brčko distrikta BiH nepravomoćno je osudio Alena Habibovića (43) iz Brčkog na dvije godine zatvora zbog utaje poreza te mu izrekao mjeru oduzimanja imovinske koristi pribavljene tim kaznenim djelom u iznosu od oko 300.000 maraka.

“Tužiteljstvo je optužilo Habibovića da je kao osnivač i odgovorna osoba u Delta d.o.o. Brčko, 2002. i 2003. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, pribavio knjigovodstveno-financijsku dokumentaciju lažno prikazujući da je izvršio veleprodaju raznih proizvoda u vrijednosti od 2.932.799,70 maraka”, izvijestilo je u petak Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Prema optužnici, Habibović je usprkos lažnom prikazivanju daljnjeg tijeka prometa robe na veliko, radi poreskog oslobađanja, stekao poresku obvezu s obzirom da nije došlo do takvog prometa, nego je tu robu prodavao na crnom tržištu za gotovinu.

Po okončanju sveobuhvatne istrage još jednog slučaja utaje poreza na štetu lokalnog proračuna u velikom iznosu, Tužiteljstvo Distrikta je protiv Habibovića podiglo optužnicu za produženo kazneno djelo poreske utaje i dostavilo je nadležnom sudu na daljnji kazneni postupak.

“Izvođenjem dokaza na glavnom pretresu pred Osnovnim sudom Distrikta Tužiteljstvo je izvan svake sumnje dokazalo navode optužnice, te je optuženi oglašen krivim za kazneno djelo poreske utaje. Na ovu presudu optuženi i njegov branitelj, te Tužiteljstvo Distrikta, kao zastupnik optužbe, mogu izjaviti žalbu”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva.