Biznis

Sjednica UO

UIO: Usvojeni koeficijenti za raspodjelu prihoda u drugom kvartalu ove godine

22/03/2022

Članovi UO UINO nisu danas usvojili prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli dijela prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo suglasnosti među entitetima

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) usvojio je danas Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za razdoblje travanj – lipanj 2022. godine po kojoj Federaciji BiH pripada 63,01 posto, Republici Srpskoj 33,44 posto te Brčko Distriktu BiH 3,55 posto.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluku kojom se utvrđuje iznos drugog privremenog poravnanja raspodjele preostalog iznosa neizravnih poreza između Federacije BiH i Republike Srpske za 2021. godinu, te način njezine realizacije. Na ime drugog privremenog poravnanja preostalog iznosa neizravnih poreza za 2021. godinu, Republika Srpska je dužna da isplati 9.281.415,35 KM Federaciji BiH.

Članovi UO UINO nisu danas usvojili prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli dijela prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo suglasnosti među entitetima.

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji suglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je ranije usvojio zaključak o formiranju radne skupine koja će nakon svih analiza ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine.

Upravni odbor usvojio je i odluku o visini stope kompenzatorne kamate koja iznosi 12 posto i odnosi se na prvih šest mjeseci ove godine.
UO UINO danas je odobrilo Mišljenje dato na Prijedlog Odluke o Carinskoj tarifi za 2022. godinu. Također, usvojeno je izvješće o radu UINO za 2021. godinu.

UO primio je k znanju mišljenje Uprave na izmjene i dopune Zakona o PDV-u i Zakona o trošarinama u BiH. Mišljenje UINO već je dostavjeno Parlamentarnoj skupštini BiH sa svim analizama i procejenama u vezi s ovim zakonima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.