Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćudić i Arnaut u Londonu

Naša stranka u britanskom parlamentu tražila sankcije za Dodika

ns – brit parlament

Velika Britanija ih može uvesti i one, u zavisnosti od njihovog obima, mogu značajno utjecati na njegovo slabljenje

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, i Damir Arnaut, poslanik u Parlamentu BiH, sinoć su se u Londonu, u Britanskom parlamentu, sastali s parlamentarnom skupinom za BiH sastavljenom od zastupnika iz oba doma Britanskog parlamenta.

Tu skupinu predvodi Alicia Kearns, osvjedočena prijateljica BiH koja je već boravila u našoj zemlji i bila inicijatorka diskusije o stanju u BiH u Britanskom parlamentu u decembru prošle godine, saopćeno je iz Naše stranke.

„Govorili smo o sigurnosnim i političkim izazovima te izmjenama Ustava BiH koje je predložila Naša stranka. Tražili smo sankcije za režim Milorada Dodika. Velika Britanija ih može uvesti i one, u zavisnosti od njihovog obima, mogu značajno utjecati na njegovo slabljenje. Također, tražimo i izbacivanje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira. Za nekog ko podstiče secesionizam u BiH ne bi smjelo biti mjesta u tom tijelu, a pogotovo sad kad je Rusija pokrenula brutalnu i bezrazložnu agresiju u Ukrajini. Ona više ne može biti garant mira u BiH. S obzirom na pomenuti ruski uticaj u BiH, kojeg su u Velikoj Britaniji itekako svjesni, tražili smo povećano britansko političko i vojno prisustvo kod nas. Nastavak borbe protiv korupcije, u kojoj prednjači Naša stranka zbog svog rada u Kantonu Sarajevo i u Tuzlanskom kantonu, bila je također jedna od tema. Među britanskim parlamentarcima naišli smo na visok stepen saglasnosti s našim stavovima“, kažu iz Naše stranke.

Ćudić i Arnaut su ovom prilikom razgovarali i sa Sir Stuart Peachom, specijalnim izaslanikom UK za Zapadni Balkan, posebno o predstojećoj sjednici Doma naroda na kojoj će se razmatrati evropski zakoni koji su na inicijativu Naše stranke nedavno usvojeni u Predstavničkom domu.

Iz Naše stranke podsjećaju da se radi o setu antikoruptivnih zakona čije je usvajanje inicirala Naša stranka s kojima bi BiH kredibilno mogla tražiti kandidatski status za članstvo u EU.

Također iz Naše stranke skreću pažnju da državni nivo vlasti, pogotovo Ministarstvo vanjskih poslova na čelu s Biserom Turković, zaostaje s diplomatskim aktivnostima u odnosu na secesionističke snage kako one unutar BiH tako i one iz Srbije i Hrvatske.

„Najsnažnija borba za BiH vodi se u Briselu, Washingtonu, Londonu, Berlinu i drugim mjestima na kojima se donose značajne geopolitičke odluke. Nikakva pregovaranja s Dodikom i Čovićem njih neće odobrovoljiti od nauma koji idu na štetu BiH. Ti ljudi mogu slušati samo moćnije od sebe. Zato su potrebne snažne lobističke aktivnosti i mi iz Naše stranke smo odlučili da učinimo sve što je u našoj moći da popunimo tu diplomatsku prazninu stvorenu neradom državnog nivoa.“

Arnaut i Ćudić će i danas imati sastanak u britanskom parlamentu, a nakon toga i u Ministarstvu vanjskih poslova. Također sastat će se i s partnerskom strankom Liberalnim demokratima, strankom Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika u BiH, saopćeno je iz Naše stranke.