Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski opozicionar

Aleksej Navaljni osuđen na devet godina zatvora

Navaljni je osuđen zbog organizovanja “zločinačke organizacije” zajedno sa saradnicima Leonidom Volkovim i Romanom Rubanovim kako bi prikupili sredstva za Fondaciju za borbu protiv korupcije

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni osuđen je na devet godina zatvora nakon što je u utorak proglašen krivim u velikom slučaju prevare, javlja Anadolu Agency (AA).

Sud u gradu Pokrov, istočno od glavnog grada Moskve, gdje Navaljni (45) već služi zatvorsku kaznu zbog kršenja uslovne slobode, kaznio ga je i sa 1,2 miliona rubalja (oko 11.500 dolara).

Državno tužilaštvo je zatražilo od suda da Navaljnog proglasi krivim po svim tačkama optužnice, koje uključuju i nepoštovanje suda i osudi ga na 13 godina zatvora i novčanu kaznu od 1,2 miliona rubalja. Odbrana je insistirala na nevinosti i tražila oslobađajuću presudu.

Navaljni je osuđen zbog organizovanja “zločinačke organizacije” zajedno sa saradnicima Leonidom Volkovim i Romanom Rubanovim kako bi prikupili sredstva za Fondaciju za borbu protiv korupcije.

AFP javlja da je policija privela advokate Alekseja Navaljnog, a koji su se nalazili ispred zatvora.

Navaljni je uhapšen u Moskvi nakon što se u januaru prošle godine vratio iz Njemačke, gdje je bio na liječenju nakon što je otrovan nervnim agensom. Zapadne države i Navaljni okrivili su Rusiju za trovanje, što Kremlj odbacuje.