Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

edin forto

Ukinuta sporna taksa na aerodromima u BiH, očekuje se veći broj letova

wizz air tuzla
FOTO: Aerodrom Tuzla

Kazao je da će pratiti situaciju, te napomenuo da postoji jedan uslov za aerodrome pod kojim su ovo uradili – moraju svi ispuniti evropsku regulativu u smislu usklađivanja svojih akata sa onim što zahtijeva Evropska unija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte, usvojilo je jednogodišnji moratorij na taksu za putnike u odlasku koji stupa na snagu početkom naredne godine.

Forto je nakon sjednice izjavio novinarima da je ovo prvi put da državni nivo, država BiH, radi poticaj za aerodrome.

– Iako je taksa nešto što se obračunava aviokompanijama za odlazeće putnike, to se zove taksa za odlazećeg putnika, i to je višemilionski poticaj. U 2024. ukidamo ovu taksu na prijedlog i uz saglasnost Direkcije za civilno zrakoplovstvo BHDCA i direktora Čedomira Šušnjara – naveo je Forto.

Tri marke po odlazećem putniku

Dodao je da je to rezultat sastanaka koje su imali sa upravama sva četiri bosanskohercegovačka aerodroma, gdje su tražili pomoć i “mi smo im prvi put sa državnog nivoa dali pomoć”.

– Iako je to tri marke po odlazećem putniku, ako kompanija prevozi 300.000 putnika godišnje, to je skoro milion maraka poticaja i to može biti jedan od mnogih faktora koji će pomoći da neke od aviokompanija dođu i da voze sa naših aerodroma, a cilj je imati što veći broj prevezenih putnika i što veći broj destinacija sa naših aerodroma – istaknuo je Forto.

Postoji jedan uslov

Kazao je da će pratiti situaciju, te napomenuo da postoji jedan uslov za aerodrome pod kojim su ovo uradili – moraju svi ispuniti evropsku regulativu u smislu usklađivanja svojih akata sa onim što zahtijeva Evropska unija.

Po njegovim riječima, zasad to samo Sarajevo ima, a potrebno je da i ostali aerodromi to imaju.

– Jako je bitno da vidimo rezultate ovog poticaja, jer je ovo direktni transfer iz budžeta BiH ka našim aerodromima – zaključio je Forto.