Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žrtve i svjedoci srebreničkog genocida

“Bojkot proizvoda ove pekare, zajedno možemo poslati snažnu poruku”

majke srebrenice
Foto: Fena/ Arhiva

Žrtve genocida, pekara Manja Udruženja u saopćenju za javnost ističu da su Trivićevi komentari izazvali opravdanu zabrinutost i nezadovoljstvo javnosti

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” i Udruženje “Žena Podrinja” osudili su izjave predsjednika Unije poslodavaca RS Saše Trivića na društvenim mrežama kojima se negiraju pravda i presude za ratne zločine, te širi netrpeljivost među građanima.

Ova udruženja u saopćenju za javnost ističu da su Trivićevi komentari izazvali opravdanu zabrinutost i nezadovoljstvo javnosti te predstavljaju ozbiljno kršenje moralnih i etičkih principa.

S obzirom da je Trivić i vlasnik pekare “Manja” i da svojim proizvodima opskrbljuje cijelu Bosnu i Hercegovinu, obuhvatajući entitet Republika Srpska i Federaciju Bosne i Hercegovine, ova udruženja pozivaju građane da se “solidarišu s pravednim vrijednostima” i izraze neslaganje s Trivićevim stavovima putem bojkota proizvoda pekare “Manja” i ostalih u njegovom vlasništvu.

“Naša zajednica ne može tolerisati podršku onima koji negiraju osnovna načela pravde i presude raznim zločincima. Bojkotom proizvoda ove pekare, zajedno možemo poslati snažnu poruku da ne prihvatamo stavove koji podrivaju pravdu i osnovna ljudska prava”, poručuju iz ovih udruženja.

Neka ovaj čin, kako su naveli, bude podsjetnik da smo zajedno jači i da možemo uticati na promjene kroz mirne i odgovorne akcije.

“Ovo je vrijeme solidarnosti, vrijeme kada zajedno možemo doprinijeti stvaranju društva koje cijeni različitosti i poštuje osnovna ljudska prava”, poručuju iz ovih udruženja, uz podsjećanje da se danas obilježava i Međunarodni dan solidarnosti.

Vlasnik lanca pekara Manja svojim stavom o Karadžiću i Mladiću naljutio Sarajlije (FOTO)