Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uništeno skoro osam tona piletine, u vinu pronađeni teški materijali

piletina

U Crnoj Gori je uništeno gotovo osam tona piletine, jer nije bila bezbjedna za ljudsku upotrebu, kao i 131 kilogram drugog mesa, te sirevi, vino u kojem su pronađeni teški metali, pivo, sladoledi, navodi se u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove.

Prema navodima iz junskog izvještaja, osim mesa živine, uništena su i 362 kilograma meda, 78 litara maslinovog ulja, 195 kilograma zelene salate i 225 kilograma blitve.

Granični veterinarski inspektor uništio je i naložio neškodljivo uklanjanje 200 kilograma sira zbog pokušaja nelegalnog uvoza, odnosno pokušaja unosa van graničnog inspekcijskog mjesta sa organizovanom veterinarskom kontrolom.

Zabranjen je uvoz 25 tona brašna zbog roka trajanja, kao i 39.951 kilogram paprika, ananasa, nektarina i grožđa zbog nedozvoljenih količina pesticida u njima.

Inspektori su donijeli dva rješenja o zabrani uvoza i stavljanju u promet ukupno 36,3 tone hrane. Pošiljke su, po zahtjevu uvoznika, vraćene isporučiocima.

Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima kvaliteta proizvoda vraćena je i jedna pošiljka hrane za životinje od 25 tona.