Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Upitan opstanak radnih mjesta osoba sa invaliditetom u firmi “TMP”

tmp (1)

Praktično se sve svelo na administraciju, prodavnicu koju imamo na ulazu, u kojoj rade dvije osobe sa invaliditetom i nužno održavanje, odnosno angažman uposlenika na održavanju

Ukoliko se hitno ne reaguje, opstanak radnih mjesta, ali i buduće djelovanje Socijalno privrednog društva “TMP” Sarajevo zbog mjera ograničenja poslovanja bit će dovedeno u pitanje, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Armin Hadžić, izvršni direktor “TMP” Sarajevo.

“Firma postoji 50 godina, ima 46 uposlenih, od kojih su 36 osobe sa invaliditetom od 60 do 100 posto. I to sa najtežim oblicima invaliditeta. Tako da, samim tim smo u nepovoljnijem položaju u odnosu na firme koje zapošljavaju osobe bez invaliditeta, odnosno zdrave osobe. Naše osobe su sa smanjenom radnom učinkovitosti. Ovim mjerama koje su izrazito nepovoljne za nas, mi smo naše poslovanje praktično sveli na nulu. Od svih djelatnosti koje imamo, sve smo praktično morali ugasiti”, rekao je Hadžić.

Mjere “ugasile” većinu djelatnosti firme

Kao primjer naveo je Centar za fizikalnu terapiju u kojem radi 11 osoba od kojih su 10 njih sa invaliditetom, a devet su slijepe i slabovidne osobe.

“Centar smo ugasili, odnosno, praktično, ne radimo nikako. Prijeti opstanak zaposlenosti 11 osoba. Ugostiteljsku djelatnost smo također ugasili. Tu, također, rade osobe sa invaliditetom. Štamparsku djelatnost sveli smo na minimum. Međutim, obzirom da je praktično država blokirana i tu nemamo nikakvih potražnji. Praktično se sve svelo na administraciju, prodavnicu koju imamo na ulazu, u kojoj rade dvije osobe sa invaliditetom i nužno održavanje, odnosno angažman uposlenika na održavanju. Tako da ovim mjerama praktično dovode naše Socijalno privredno društvo ‘TMP’, odnosno radionicu, u nevjerovatno nepovoljan položaj i prijete opstanku zaposlenosti ovih osoba”, upozorio je Hadžić.

Kaže kako su slijedili upute i naredbe Kriznog štaba, nadležnih inspekcija i privremeno zatvorili sve djelatnosti.

“Međutim, ono što treba naglasiti jeste da ‘TMP’ ima kompleks od 6.000 metara kvadratnih dvorišta, odnosno korisnog prostora. Od toga 2.000 metara kvadratnih poslovnih prostorija. Na ulazu svako motorno vozilo koje uđe prođe kroz dezinfekciju koju rade uposlenici firme. Uradili smo, prije svega ovoga, preventivnu dezinfekciju sredstvom koje je efikasno protiv koronavirusa, svaka osoba koja uđe u objekte mora proći kroz dezinfekciju stajnog dijela obuće. U mogućnosti smo organizirati socijalnu distanu u svakoj djelatnosti. Tako da praktično niti jedan korisnik ne bi došao u doticaj s drugim. A, obzirom da se radi o takvoj firmi, da naši korisnici usluga znaju gdje dolaze. Niko ko ima i jedan simptom ne bi došao niti u jednu od naših djelatnosti. Mjere koje su donesene, mislim da nije vođeno računa o specifičnostima djelatnosti, odnosno specifičnostima poslova koji se trenutno vode na teritoriji Kantona Sarajevo”, kaže Hadžić.

S obzirom na to da su privremeno ugasili praktično sve djelatnosti, Hadžić ističe kako nema finansijskog priliva.

“Mi ćemo, eventualno, moći isplatiti martovsku platu, jer smo zaradili određeni broj rezervi. Međutim, upitno je šta ćemo u aprilu i maju ako ovo potraje. Dakle, od 46 osoba praktično za više od pola prijeti održivost zaposlenosti. Naglašavam da su sve to osobe sa invaliditetom koje i tako, u normalnim uvjetima, je teško zaposliti. A, mi smo uspjeli i postojimo 50 godina. Nikada plata nije kasnila, nikada niti jednu obavezu prema državi nismo zakasnili, kao ni prema dobavljačima”, naglašava Hadžić.

Ističe da ukoliko se odmah i hitno ne reaguje, da će biti kasno, ako se pomoći privredi i poslovanju bude Federacija BiH bavila nakon završetka pandemije koronavirusa.

“To će tada biti suviše kasno. Biće za nas, ali i više od 50 posto firmi u čitavoj BiH. Nameti koje ima čitav realni sektor su i tako ogromni. Praktično, svi će morati sve izmiriti. I ako dođe do određenih odgoda opet će morati u jednom trenutku izmiriti. To da će se rješavati tek nakon što se završi sa zdravstvenim aspektom, a to će biti kasno za većinu firmu. Već sada imamo praktično situacije da stotine ljudi svaki dan, a to provjereno znam, bivaju odjavljeni i ostaju bez posla, ostaju bez egzistencije. Bojim se da će posljedice koje nastanu kada završi čitava ova priča sa koronavirusom biti puno gore od zdravstvenog aspekta”, ističe Hadžić.

Vlastima poručuje da je prije donošenja svih zakonskih zabrana Kriznog štaba trebalo se dublje uputiti u specifičnost djelatnosti.

“Niko nije blesav da sebi napravi problem i da ne organizira adekvatnu zaštitu i dezinfekciju i pristup firmi, socijalnu distancu. Mi smo pokrenuli, pošto imamo tri osobe koje se bave krojenjem, da smo napravili za sebe maske, pošto ih nema na tržištu. Svi imaju rukavice. Poduzeli smo sve uvjete koji se moraju i koji su potrebni da se preduzmu. Prije svega, trebalo se malo više udubiti u čitav taj problem. A, priča se o mjerama, odgodi plaćanja poreza i doprinosa, nameta. Nisam siguran da će išta od toga biti. Ako u ove tri sedmice epidemije nije ništa urađeno, nisam siguran da će to biti urađeno poslije”, cijeni Hadžić.

FBiH i država trebaju pomoći privrednicima

Ono što je definitivno, kaže, jeste da bi država, odnosno FBiH, određenim olakšicama, pa i nekim prevencijama mogla pomoći privrednicima.

“Nisam siguran na koji način bi to izveli, jer praktično je većina privrede ugašena već. Nisam siguran kako će se puniti budžet. Hoće li i javni sektor imati novaca za plate? Ne možemo očekivati, ono što je moje mišljenje, nikakve pomoći, jer praktično čitava Evropa se bavi koronavirusom. Apsurdno je očekivati da će nam neko dati neke finansije kao što se dešavalo poslije rata u BiH. Ono što je evidento je da se možemo samo zadužiti, uzeti neke kredite, a to samo produbljuje problem”, upozorava Hadžić.

Kaže kako će biti ugrožen i Fond za profesionalnu rehabilitaciju, jer će i tu poslodavci prestati uplaćivati naknade.

“Radi se o pomoći onim koji na 16 radnika zaposle jednu osobu sa invaliditetom. Time je ugrožena opstojnost 150 firmi koje zapošljavaju osobe s invaliditetom”, navodi Hadžić.

Zaštitna radionica “TMP” osnovana je od Saveza slijepih Bosne i Hercegovine 10. decembra 1968 god. kao Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica u Nedžarićima – Sarajevo, s ciljem da razvija programe i provodi djelatnosti u okviru kojih će se profesionalno rehabilitirati i zapošljavati slijepe i slabovidne osobe i druge osobe sa invaliditetom, što je i danas misija.

Djelatnost “TMP-a” bila je bazirana na izradi predmeta od trikotaže, metala i plastike, po čemu i danas nosi naziv.

U okviru svojih djelatnosti imaju restoran sa ljetnom terasom, štampariju, prodavnicu, pržionicu kafe, salon fizioterapeutskih usluga, plastenik, liniju za proizvodnju salveta, te ručno rađen nakit i ženske torbe.