Biznis

Potvrdio predsjednik sindikata

Uprava RMU Zenica pozvala rudare da se vrate na posao

15/04/2020
Ilustracija

U obavijesti se radnike upozorava da "nedolazak na posao i neizvršavanje radnih zadataka će biti sankcionisano i neće biti plaćeno"

Uprava Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ) zvanično je danas uputila obavijest i poziv radnicima tog preduzeća da se vrate na posao – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata RMU Zenica Nijaz Vardo, napomenuvši da je tekst obavijesti otštampan te polijepljen na nekoliko lokacija u krugu preduzeća. Rudari su se zbog toga okupili na kapiji preduzeća.

– Uprava je u toj obavijesti navela da su 13. aprila izvršili isplatu martovske plaće te da su obračun i isplata izvršeni u skladu sa važećim kolektivnim ugovorom i aktima Društva. Međutim, nikakvog poziva da se sjedne i dogovori način prevazilaženja problema još uvijek nema – kazao je Vardo, te napomenuo da se radnici nemaju namjeru odazvati pozivu da se vrate na posao.

U obavijesti se radnike upozorava da “nedolazak na posao i neizvršavanje radnih zadataka će biti sankcionisano i neće biti plaćeno” te da je “djelovanje i pozivanje Sindikata u ovj situaciji suprotno svim propisima i kao takvo može izazvati nesagledive posljedice za radnike i imovinu Društva”.

– Saznali smo da su tužili Sindikat, ali nam je rečeno “da se tužba može i povući”. Nikakva odluka o štrajku nije donesena – napominje Vardo.

On podsjeća da su se rudari prekjučer odlučili na radnički neposluh zbog činjenice da im je, uprkos uvećanju satnice na 2,70 KM, martovska plaća u prosjeku bila manja po 200 KM, odnosno da im nisu plaćene naknade koje su im bile isplaćivane proteklih 10-ak godina. Rudari zahtijevaju nastavak socijalnog dijaloga te dogovor o novom Pravilniku o plaćama.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.