tri godine bilježe rast

Veliko poslovno umrežavanje brzorastućih kompanija u aprilu

Brzorstuce kompanije Press konferencija (9)

Riječ je o kompanijama koje minimalno tri godine u kontinuitetu bilježe rast svih ključnih pokazatelja i imaju složenu godišnju stopu rasta (CAGR) veću od 10 posto

Nadležnim entitetskim agencijama u Bosni i Hercegovini prošle godine predato je više od 33.000 završnih računa, a od tog broja njih 1.320 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od 8,6 posto u odnosu na godinu ranije. Riječ je o kompanijama koje minimalno tri godine u kontinuitetu bilježe rast svih ključnih pokazatelja i imaju složenu godišnju stopu rasta (CAGR) veću od 10 posto.

Brzorastuće kompanije mijenjaju sliku svijeta, one su inventivne, jačaju ekonomiju, a za poslovnu klimu u svakoj zemlji od velikog su značaja budući da njihov uspjeh često nadilazi očekivanja. Parametri koji su primjenjivani na ovom projektu u skladu su sa onima koji se koriste u Evropi i svijetu, a prilagođeni su specifičnostima tržišta BiH i regiona.

Predstavljajući projekt Alena Ahmetspahić-Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina, najavila je i drugu poslovnu konferenciju koja će biti održana u aprilu u hotelu Tarčin Forest Resort & Spa MGallery.

”Kroz konferenciju i panele ukazaćemo na važnost brzorastućih kompanija, osobito donositeljima političkih i ekonomskih odluka. Puno je onih za koje se ne zna dovoljno, a predstavljaju zdraviji dio domaćeg tržišta. Prema posljednjim izvještajima na rang listama imamo 768 novih brzorastućih kompanija u odnosu na godinu ranije ili 58% od ukupnog broja. Želimo im biti motivacija za nove uspjehe, a kroz ovaj projekt nastojimo pružiti priliku kompanijama da se istaknu, jer su to svojim poslovnim rezultatima apsolutno zaslužile”, kazala je Ahmetspahić-Fočo.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, naglasio je kako brzorastuće kompanije danas predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji ima utjecaj na investiranje i ekonomski rast, a pozitivne prakse ovih kompanija danas se u svijetu koriste kao model, budući da su njihovi poslovni procesi u savršenom skladu.

”Pokazatelji o važnosti brzorastućih kompanija za BiH poprilično su jasni, a analitika je pokazala da su ove kompanije kontinuirano generirale nova radna mjesta. Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće kompanije u BiH iznosio je 13 milijardi KM ili 27,2 posto više nego prethodne godine. Ove firme realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza, što je povećanje od 26,4 posto. One učestvuju i u, više nego značajnom procentu, u ukupno angažiranoj radnoj snazi bh. ekonomije. Brzorastuće kompanije zapošljavale su 80.982 osobe, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenika za 13,9 posto”, kazao je Egrlić i dodao kako su rezultati koje u svom poslovanju ostvaruju brzorastuće kompanije potvrda njihovog značaja za razvoj domaće ekonomije i indikator da bi im se trebala posvetiti posebna pažnja.

Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a, naglasio je da je projekt u protekle tri godine pokazao kako kompanije koje nose titulu ‘brzorastuće’ imaju visok stepen stabilnosti u poslovanju, a na listi se većinom nalaze mala i srednja preduzeća.

”U metodologiju je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija, čime su kriteriji praktično pooštreni, a raduje nas trend rasta svih ključnih parametara kao i broja rangiranih firmi. Sretni smo što je projekt prepoznat na tržištu i što smo produžili saradnju sa bankom partnerom i logističkim partnerom koji već godinama nastoje podržati razvoj i rast domaćih kompanija”, kazao je Kučković.

NLB Banka, naime, već treću godinu zaredom daje podršku brzorastućim kompanijama u BiH, čvrsto vjerujući da upravo ova preduzeća čine motor razvoja privrede naše zemlje, a na današnjoj konferenciji za medije potpisan je ugovor o saradnji između NLB Banke i Poslovnih novina.

”NLB Banka d.d. Sarajevo sada već tradicionalno podržava projekt posvećen brzorastućim kompanijama u BiH. Čvrsto vjerujemo da upravo ove kompanije čine motor razvoja privrede naše zemlje, a prema posljednjem izvještaju trećina brzorastućih kompanija klijenti su NLB Banke. To pokazuje naše opredjeljenje da i u budućnosti nastavimo  nuditi usluge i proizvode koji su prilagođeni upravo potrebama ovih kompanija, a kako bismo efikasno podržali njihov brzi rast i razvoj, te kako bi ove kompanije ostvarivale još bolje rezultate”, naglasila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo.

I City šped d.o.o. treću godinu zaredom ponosni je logistički partner Projekta i dobitnik prestižnog priznanja koje se dodjeljuje kompanijama koje bilježe brz i kontinuiran rast. Pokazale su to stručne analize zasnovane na isključivo konkretnim rezultatima poslovanja i uokvirene u međunarodno priznate standarde i kriterije.

“Izuzetno smo ponosni što je naša kompanija još jednom dala punu podršku ovoj pozitivnoj privrednoj priči. O značaju projekta itekako govore rezultati koje brzorastuće kompanije u BiH ostvaruju, a predstojeća poslovna konferencija svima može i treba poslužiti kao prilika za nove poslovne kontakte i dogovore za uspješne buduće realizacije. Veoma je bitno za nas da slovimo kao partner koji bilježi brzi rast i da nas kao takvog prepoznaju na tržištu, a zahvaljujući predanom radu proteklih godina, uspjeli smo prevazići početne probleme, zaposliti nove ljude, proširiti mrežu klijenata i partnera, pružiti kvalitet i odgovornost u poslovanju”, istaknuo je Mirza Klico, jedan od osnivača sarajevske kompanije.