uhapšeni u hrvatskoj

Petorka krijumčarila strance preko granice i zaradila oko 133.000 maraka

migranti

olicija i Uskok sumnjaju da su 38-godišnjak, 51-godišnjak i 25-godišnjak, od početka oktobra do kraja decembra 2019. godine na području Zagreba i okolice, radi zarade, dogovorili s većim brojem nepoznatih osoba nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana preko državne granice iz Hrvatske u Sloveniju i dalje u Italiju

Uskok je u četvrtak, na temelju kaznene prijave zagrebačke policije, pokrenuo istragu protiv četvorice hrvatskih državljana starih 38, 51, 25 i 42 godine te 49-godišnje sjevernomakedonske državljanke koji su u sastavu zločinačkog udruženja u 13 navrata iz Hrvatske u Sloveniju i dalje u Italiju prokrijumčarili 106 stranaca i pritom zaradili najmanje 66.500 eura (oko 133.000 KM).

Policija i Uskok sumnjaju da su 38-godišnjak, 51-godišnjak i 25-godišnjak, od početka oktobra do kraja decembra 2019. godine na području Zagreba i okolice, radi zarade, dogovorili s većim brojem nepoznatih osoba nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana preko državne granice iz Hrvatske u Sloveniju i dalje u Italiju.

Uskok je precizirao da je 38-godišnjak angažirao nepoznate osobe koje su strance prevozile do nedovršene bolnice u zagrebačkom naselju Blato ili do napuštenog skladišta u Pojatnom, dok su istovremeno 38-godišnjak, 51-godišnjak i 25-godišnjak u automobilima vozili ispred njih u cilju uočavanja i izbjegavanja policijskih ophodnji. Uz to, 38-godišnjak i 51-godišnjak su preuzimali strance u napuštenom skladištu u Pojatnom i prevozili ih do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice, što je mlađi okrivljenik naplaćivao 500 eura po osobi, a stariji 1.000 eura po osobi, prenosi Hina.

Njih dvojica su, dodaju, angažirali 49-godišnju sjevernomakedonsku državljanku koja je od 29. listopada do 2. studenog 2019. smjestila 12 stranih državljana u jedan zagrebački hostel, a koje je 38-godišnjak odvezao do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice kraj Bregane. Tamo ih je preuzeo nepoznati vodič i pješice, mimo graničnog prijelaza, preveo u Sloveniju. Potom ih je preuzela zasad nepoznata osoba kako bi ih odvezla u druge zemlje članice Evropske unije.

Prvookrivljeni 38-godišnjak je za to primio 6.000 eura, drugookrivljeni 51-godišnjak 12.000 eura, dok je 49-godišnjakinja primila neutvrđeni iznos.

Osim toga, 38-godišnjak je nakon dogovora s nepoznatim sobama, zajedno sa 42-godišnjakom od 25. do 26. oktobra 2019., dogovorio nedozvoljeno prevođenje 12 stranaca iz Bosne i Hercegovine preko granice u Hrvatsku. Njih dvojica su zatim u tri navrata preuzimali strance u blizini Miholjskog i prevozili ih do napuštenog skladišta u Pojatnom, pri čemu su bili prethodnica radi uočavanja i izbjegavanja policijskih ophodnji te su za prebacivanje stranaca primili oko 6.000 eura.

Zagrebačka policija je priopćila da je krijumčarska četvrorka nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predana pritvorskom nadzorniku, dok se za jednim okrivljenikom traga. Kaznena prijava je podnesena Uskoku koji je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.