Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od nove godine

Vlada RS povećala plate radnicima za 20 posto, ali samo u određenim sektorima

marke novac

U pitanju je povećanje za zaposlene u oblastima kao što su javna uprava, policija, sudstvo, obrazovanje i kultura

Radnici u javnom sektoru u Republici Srpskoj od Nove godine imaće plate veće za od pet do 20 odsto, javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju je povećanje za zaposlene u oblastima kao što su javna uprava, policija, sudstvo, obrazovanje i kultura, a određena su četiri razreda za povećanje plate pri čemu će najniže plate biti povećane za 20 odsto, oni sa srednjim platama dobiće 10 odsto više, a radnici sa najvišim platama dobiće povećanje od pet odsto.

Radovan Višković, predjesnik Vlade RS, danas je nakon sastanka sa Rankom Mišić, predsjednikom Saveza sindikata RS izjavio je da postoji i prag iznad kojeg plate neće biti povećavane, a to su zaposleni čiji koeficijenti prelaze 26,23, a između ostalog u pitanju su i članovi Vlade RS.

“Svi zaposleni u javnom sektoru sa ovim povećanjem dobiće skoro približan ili identičan finansijski efekat”, rekao je Višković.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao je da će u idućoj sedmici početi pregovori o najnižoj plati koja trenutno u RS iznosi 450 KM, a ukoliko se socijalni partneri dogovore Vlada RS će prihvatiti dogovoreno.

“Ako ne bude dogovora Vlada će donijeti odluku o najnižoj plati”, kazao je Višković i dodao da će vidjeti kako će proteći pregovori, jer ima dovoljno vremena do 1. januara.

On nije želio da kaže koliko će iznositi najniža plata u idućoj godini, ali je istakao da neće ostati na nivou 450 KM.

Višković je istakao da je danas na sjednici Vlade RS utvrđen set zakona koji se odnose na povećanje plata u javnom sektoru.

Naglasio je da je danas utvrđen i nacrt zakona o visokom obrazovanju, a da je Vlada RS odlučila da omogući besplatno studiranje svim studentima na javnim univerzitetima u RS. Višković je rekao da studenti koji budu čistili godinu za godinom neće plaćati školovanje, a da će za to Vlada RS izdvojiti dodatnih 2,5 miliona KM godišnje.

“Ovom mjerom želimo da podstaknemo studente da upisuju naše javne univerzitete i da podignemo kvalitet studiranja”, izjavio je Višković.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, nakon sastanka rekla je da je sa članovima Vlade RS razgovarala o potrebi povećanja plata u realnom i javnom sektoru, povećanja najniže plate o brzim i htinim izmjenama Zakona o radu kako bi radnici u realnom sektoru ostvarili propisana prava, kao i o jačanju socijalnog dijaloga.

Podsjetila je da su njihovi zahtjevi povećanje plate svim radnicima za najmanje 10 odsto, kao i najniža plata 550 KM od 1. januara, a da se do kraja drugog kvartala sljedeće godine poveća na 600 KM.

Naglasila je da je radnicima potrebna sigurnost da će im plate rasti svake godine, te dodala da će o ovim pitanjima nastaviti pregovore, kao što su predstavnici granskih sindikata učestvovali u pregovorima o povećanju plata u javnom sektoru.