Za svačiji džep

Vlašić spreman za zimsku sezonu, turisti još čekaju snijeg

vlasic decembar 2022 ss

Iako pravog snijega još nema, slobodni smještajni kapaciteti se mogu izbrojati na prste jedne ruke

U Srednjobosanskom kantonu sve je spremno za zimsku turističku sezonu, koja nastupa 16. decembra. Na Vlašiću će ona, sada već, tradicionalno biti otvorena manifestacijom Šankanje. Već sada smještajni kapaciteti gotovo su popunjeni. Svi skijaški centri i ugostititelji, ali i turisti čekaju prvi snijeg, javlja BHRT.

Vlašić, najposjećenija destinacija u Srednjobosanskom kantonu spremno čeka otvorenje zimske turističke sezone. Završne pripreme u toku. Do Šankanja kojim se otvara zimska sezona, na ovom mjestu samo pokoji turist.

A na skijalištima sve spremno. Oprema je obnovljena i i izvršena je kontrola liftova. Protekle četiri godine na svih 7 skijališta koliko ih ima u ovom kantonu, bilježe se rekordne posjete skijaša. Na Vlašiću se nadaju se da će i ove godine biti tako.

“Malo više od desetak kilometara imamo uređenih staza koje su spremne što se tiče nas. Mi smo spremni, očistili, pokupili kamenje, spremili smo našu opremu za vještačko osnježivanje i čekamo prvi minus da počnemo sa radom”, ističe zaposlenik firme “Vlašić Ski” Adnan Kalušić.

Iako pravog snijega još nema, slobodni smještajni kapaciteti se mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Prema podacima bukinga, ali i riječima ugostitelja, za Novu godinu ovdje nema slobodnog kreveta, a i za Šankanje kapaciteti gotovo popunjeni. Najčešći gosti su ipak iz dijaspore, zatim susjedne Hrvatske. Ističu, cijene jesu porasle, ali ne drastično.

“Po mom nekom mišljenju, može biti 100 eura jedan dan sa smještajem, sa skijanjem, nešto da pojedete i tako…”, kaže voditelj hotela “Sunce” na Vlašiću.

“Na Vlašiću imate jako veliki broj privatnih vikendica u kojim po 10 osoba može noćiti za po 20 maraka, naravno tu su i hoteli sa 5, 4 ili 3 zvjezdice. Vlašić je destinacija za svačiji džep”, ističe Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK.

Broj zabilježenih noćenja raste s povećanjem kapaciteta. Mnogi od njih su privatni, pa nisu u registru turističke zajednice. Godišnji registirani prosjek je je 40 hiljada noćenja.

“To je po našoj procjeni samo četvrti dio. Ukupna procjena, ako uzmemo da na Vlašiću imate 11-12.000 postelja i samo da su 10 dana zauzete, možete shvatiti o kojem se broju radi. Naše procjene su da se to okreće i do 200.000 ostvarenih noćenja na godišnjoj razini”, navodi direktor Turističke zajednice SBK.

A ove brojke i entuzijazam turističkih radnika pokazatelj su da bi i ova sezona mogla biti uspješna kao prethodne. Sada se samo čeka prvi snijeg i temperature ispod nule, kako bi ova planina zasijala u punom sjaju.