Novi biznis u BiH

Vraćaju se iz inostranstva, kupuju kuće, preuređuju i daju u najam

priprema-zida-za-krecenje

Razlog tome je veliko zanimanje kako domaćih tako i stranih turista koji, umjesto stanova i apartmana, sve češće traže kuće u prigradskim naseljima bez gradskih gužvi u kojima imaju mir i privatnost

Osim stanova koji se posljednjih godina u Mostaru prodaju kao na traci, velika su zanimanja i za kupnju kuća i vikendica, koje se najčešće pretvaraju u kuće za odmor i daju u najam, piše Večernji list BiH.

Razlog tome je veliko zanimanje kako domaćih tako i stranih turista koji, umjesto stanova i apartmana, sve češće traže kuće u prigradskim naseljima bez gradskih gužvi u kojima imaju mir i privatnost.

Cijene stanova

Iako su puno skuplje od stanova, tražene su, a najčešće ih kupuju osobe koje godinama borave u inostranstvu: Njemačkoj, Norveškoj, Švicarskoj…, a koje odmore provode u Hercegovini i vraćaju se po odlasku u penziju. – U prigradskom naselju Mostara kupili smo staru kuću, renovirali je u dva apartmana. Jedan koristimo za sebe, a drugi nam uglavnom služi za goste, prijatelje, komšije Nijemce s kojima se već godinama družimo. Lijepo im je ovdje, a od svega im se najviše sviđaju priroda i naši hercegovački specijaliteti, u kojima uživaju – kazao nam je bračni par koji se nakon više od 30 godina života u Njemačkoj vratio u Mostar i kupio kuću, dodavši kako planiraju kupiti još jednu kuću te u njoj napraviti više apartmana koje će davati u najam.

Osim kuća u prigradskim mostarskim naseljima, one su vrlo tražene i u dijelu Starog grada oko Starog mosta. A da su vrlo dobro iskoristive, potvrdio nam je agent za nekretnine iz agencije Kartel Elvedin Ćatić.

– U posljednje vrijeme veliko je zanimanje naših ljudi koji godinama žive i rade u Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj… i kupuju kuće te, pretvarajući ih u apartmane, prave male porodični biznise – kazao nam je Ćatić.

Razgovarajući o kupnji nekretnina, potvrdio nam je da kada je kupnja stanova u pitanju, cijena već desetak godina ne pada. Cijena stanova veća je i za 25 posto u novogradnji, dok je cijena stanova u starogradnji za isto razdoblje narasla za oko 10 posto.

Administracija

– Iako cijene nekretnina rastu, stanovi se i dalje kupuju. A tomu svjedoči i desetak aktivnih gradilišta koja će uskoro postati stanovi – kazao nam je Ćatić. Cijena četvornog metra stana u novogradnji je od 2400 do 2600 KM, ovisno o lokaciji na kojoj se stan nalazi, dok cijena u starogradnji iznosi od 1600 do 1800 KM. Što se tiče lokacija na kojima su stanovi najtraženiji, to su svakako središnje zone, primjerice u blizini Mepasa, hotela Mostar, Radićeva, kao i Stari grad gdje su, uz kuće, i stanovi najskuplji.

Prema Ćatićevim riječima, zanimanja za gradnju u Mostaru itekako ima, od domaćih do stranih investitora, no kada dođu i vide kakvo je stanje kada je riječ o administraciji, vrlo brzo odustanu.

– Znam ljude koji su htjeli graditi u Mostaru, ali kada su vidjeli što im sve treba prije početka gradnje, vrlo brzo odustanu – kazao je Ćatić dodavši da im, uz dobru sreću, treba minimalno godinu dana od dana kada predaju prvi papir do početka gradnje.

– Mostar bi se mogao puno bolje i brže razvijati kada bi se poradilo na administrativnim dijelovima – zaključio je Ćatić.