Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

WB prognozira rast svjetske ekonomije u ovoj godini do 3,1 posto

ekonomija

Nakon 2017. koja je bila znatno bolja nego što se očekivalo, Svjetska banka prognozirala je rast svjetske ekonomije do 3,1 posto u ovoj godini, pod uslovom da se nastavi oporavak investicija, proizvodnje i trgovine te ukoliko zemlje u razvoju, koje su izvozno orijentirane, nastave imati koristi od povoljnih cijena roba.

Međutim, to se u velikoj mjeri smatra kratkoročnim poboljšanjem. U dugoročnijem periodu, smanjenje potencijalnog rasta, koji mjeri koliko brzo se ekonomija može uvećati kada su radna snaga i kapital u punom kapacitetu, nameće rizik za ostvareno povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva širom svijeta, upozorava Svjetska banka u svom izvještaju “Globalni ekonomski izgledi iz januara 2018”.

U razvijenim ekonomijama tokom ove godine očekuje se nešto manji rast od 2,2 posto, kao posljedica postepenog ukidanja politike prilagođavanja koje su centralne banke uvele nakon krize i usljed manjeg priliva investicija.

– Oporavak globalnog rasta na širokim osnovama je ohrabrujući, ali ovo nije vrijeme za opuštanje – kazao je predsjednik Grupacije Svjetske banke Jim Yong Kim.

Naglasio je da sada postoji izvrsna prilika za ulaganje u ljudski i fizički kapital.

– Ako bi se kreatori politike širom svijeta fokusirali na ove ključne investicije, mogli bi povećati produktivnost u svojim zemljama, povećati uključenost radne snage u tržište rada i približiti se ciljevima iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva i jačanja zajedničkog prosperiteta – mišljenja je Kim.

Od finansijske krize pa do danas, ova godina je na dobrom putu da postane prva godina u kojoj će svjetska ekonomija poslovati punim ili približno punim kapacitetom. Ipak, iz Svjetske banke napominju da, iako se očekuje prestanak usporavanja ekonomije, kreatori politike trebaju gledati i izvan alata monetarne i fiskalne politike za stimulaciju kratkoročnog rasta i razmotriti inicijative koje više omogućavaju jačanje dugoročnog potencijala.

Pojašnjavaju da je usporavanje potencijalnog rasta rezultat godina smanjenja rasta produktivnosti, slabih investicija i starenja radne snage u svijetu te ističu da je usporavanje široko rasprostranjeno i da pogađa ekonomije na koje otpada preko 65 posto svjetskog BDP-a.

Upozorili su da se bez ulaganja napora na revitalizaciji potencijalnog rasta pad može proširiti i na narednu deceniju te da može usporiti prosječan svjetski rast za četvrtinu procentnog poena.

Međutim, viši direktor Svjetske banke za zemlje u razvoju Shantayanan Devarajan tvrdi da bi reforme, koje promoviraju kvalitetno obrazovanje i zdravstvo te poboljšavaju infrastrukturne usluge, mogle značajno povećati potencijalni rast, naročito na tržištima u nastanku u zemljama u razvoju. Ipak, dodao je da će se politički moćne grupe protiviti nekim od tih reformi, zbog čega je izuzetno značajno javnosti pružiti transparentne informacije o razvojnim koristima od tih reformi.

Svjetska banka je u svom izvještaju upozorila i na to da je izgled za rast podložan negativnim rizicima te da bi iznenadno pooštravanje svjetskih uslova finansiranja moglo uticati na rast.

Osim toga, povećanje trgovinskih ograničenja i povećanje geopolitičkih tenzija bi moglo smanjiti povjerenje i aktivnosti. S druge strane, u nekoliko velikih ekonomija bi se mogao ostvariti i rast jači od predviđenog, što bi dalje doprinijelo svjetskom rastu, saopćeno je iz Svjetske banke.