Biznis

BiH

Za projekt energetske efikasnosti u Sarajevu 10 miliona eura

29/07/2020

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma bit će namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Evropske unije (EU) ukupne vrijednosti 10 miliona eura namjenjenih za projet energetske efikasnosti u Sarajevu, javlja Anadolu Agncy (AA).

Sporazum o grantu u iznosu dva miliona eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam miliona eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju širenja koronavirusa.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma bit će namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.

Bevanda je nakon potpisivanja ugovora naglasio da je izuzetno značajan grant u iznosu dva miliona eura, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uvjeti ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam miliona eura, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

”Kredit EBRD-a od osam milijuna eura bit će alociran na Federaciju BiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini loklanih zajednica u BiH“, naveo je Bevanda.

Nositelj ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. oktobra 2023 .godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.