Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Drljača: Nema reforme bez konsenzusa poslodavaca, sindikata i Vlade

vesko drljaca67 (1)

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić istakao je da su socijalni partneri shvatili svoju ulogu i odgovornost

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na prijedlog ministra Veska Drljače, usaglašen sa premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, donio je u utorak odluku da Dopune Zakona o Vijeću uposlenika i Izmjene i dopune Zakona o radu ne idu u hitnu, nego redovnu proceduru pa su s tim u vezi usvojeni nacrti tih zakona, rečeno je u zajedničkoj izjavi ministra Drljače, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludina Bektića i predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH Adnana Smailbegovića.

To znači da će konsultacije sa socijalnim partnerima, nižim nivoima vlasti i drugim učesnicima u javnoj raspravi biti nastavljene.

Dijalog je rezultirao nastavkom rada na zakonima u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma, u kojem se navodi da oba zakona predstavljaju dobre osnove za izradu prijedloga, putem nastavka socijalnog dijaloga, rečeno je u izjavi, saopćenoj danas na konferenciji za medije.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je istakao da nema kvalitetne i uspješne reforme ukoliko ne postoji konsenzus poslodavaca, sindikata i vlade, te da će Vlada FBiH podržati svaki dogovor poslodavaca i sindikata koji je u skladu s nadležnostima.

– Želimo ojačati socijalni dijalog, napraviti iskorak, činiti pravi oblik demokratije, kako bi naše društvo učinili ekonomski jačim i socijalno pravednijim. Sve mjere koje se donose vezano za Zakon o radu i Zakon o vijeću uposlenika imaju za cilj da se stvori pravni osnov da se urede situacije koje nastaju u trenucima vanrednog stanja ili stanja nesreće, da u isto vrijeme kroz poduzte mjere jačamo ekonomiju i sačuvamo što veći broj radnih mjesta, uključujući fondove i segmente zdravstva, PIA i socijalnih usluga. Isključiva želja zakonodavaca jeste da se u skladu s okolnostima koje se mogu pojaviti u stanju nesreće nađu optimalna rješenja. Vlada to ne može učiniti bez socijalnih partnera. Vlada je svjesna obaveza koje ima i ono što smo jučer dogovorili je stav da sigurno u tekstu prijedloga Zakona o radu i izmjenama i dopunama Zakona o vijeću uposlenika neće sići dok se ne utvrdi minimalna plata ili opšti kolektivni ugovor – rekao je Drljača.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić istakao je da su socijalni partneri shvatili svoju ulogu i odgovornost te pokazali da socijalni dijalog nema alternativu te da će se u tom pravcu morati tražiti kompromisno rješenje u interesu svih u Federaciji BiH.

– Sindikati su imali veliki broj primjedbi u samom prijedlogu koji je išao u finalnu verziju prema Predstavničkom domu. Pokušali smo promptno djelovati i prema politčkim subjektima, poslodavcima i prema Vladi, gdje smo u konačnici naišli na razumijevanje svih partnera da ovo vratimo u okvire socijalnog dijaloga, u Ekonomsko – socijalno vijeće i da pokušamo naći najbolji modus i rješenje, kako bi eventualne izmjene i dopune Zakona poprimile prihvatljiv karakter. Obećali smo da ćemo pokušati utvrditi najnižu plaću u Federaciji BiH. To nam je bio imperativ jer se sve institucije naslanjaju na najnižu plaću kada govorimo o vremenu stanja nesreće – rekao je Baktić.

Dodaje da su sindikati tražili povlačenje prijedloga iz parlamentarne procedure, ali našlo se neko kompromisno rješenje zbog čega se nada konsenzusu prihvatljivom za sve socijalne partnere, prije svega u smislu zaštite radnika.

Predstavnik poslodavaca Adnan Smailbegović ističe da je mnogo otvorenih tema o kojima treba razgovarati, poput pitanja minimalne plate, Zakona o doprinostima, Zakona o dohotku ili Zakona o porezu na dobit.

– Siguran sam da ako budemo razgovarali u miru, argumentovano, da ćemo doći do zajedničkog rješenja i da ćemo ponuditi najoptimalniju opciju za sve uposlenike, građane i poslodavce. Važno je da se očuvaju zdravstveni i penzioni fondovi u FBiH – zaključio je Smailbegović.