Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pilot integrisani sistem

Za samo pet dana: Elektronski do građevinskih dozvola u Banjoj Luci i Gradišci

Građevinske-dozvole-1024×640

Matt Field je rekao da je pokretanje sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola veliko zajedničko postignuće

Pilot integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Banjoj Luci i Gradišci koji će omogućiti izdavanje građevinskih dozvola u roku od pet dana bez potrebe za dolaskom u gradsku upravu danas je počeo s radom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sistem je jednostavan za korištenje, a pristupa mu se putem linka http://egradjevinska.vladars.net dostupnog na zvaničnoj stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske”, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Na video konferenciji, koja je održana ovim povodom, učestvovali su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field, Lada Buševac, šefica Kancelarije IFC u BiH, predstavnici gradova Banja Luka i Gradiška, te predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Generalnog sekretarijata Vlade RS.

Zajednički je konstatovano da je ovaj veliki korak rezultat predanog rada svih učesnika i reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja – LIFE koji je provela Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz finansijsku podršku Britanske ambasade u BiH. Cilj projekta je da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u BiH.

“Tokom implementacije projekta, izmijenjeno je niz zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou, provedena je cjelovita regulatorna reforma u dvije pilot lokacije, Banjoj Luci i Gradišci, i pilot sistem je od danas u funkciji i može elektronski zaprimati zahtjeve investitora koji žele graditi u Banjoj Luci i Gradišci, što će dodatno povećati atraktivnost ovih gradova za investiranje. Uvođenjem integrisanog sistema proces izdavanja građevinskih dozvola će biti dodatno racionalizovan, očekujemo da se na lokalnom nivou ostvare velike uštede, a naročito da će doći do smanjenja investicionih troškova. Nadamo se da će uskoro i druge opštine i gradovi RS slijediti ovaj primjer, jer sada postoje i zakonski i infrastrukturni preduslovi da sve lokalne zajednice u RS uvedu ovaj sistem i to sada isključivo zavisi od njihove spremnosti da reformama unaprijede usluge koje pružaju svojim građanima i privrednicima”, rekla je ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić.

Proces uspostave integrisanog sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Banjoj Luci i Gradišci je obuhvatao izmjene niz zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou, te cjelovitu regulatornu reformu u ove dvije pilot lokacije, kako bi se omogućilo elektronsko vođenje administrativnih postupaka u sektoru građenja.

“Kada smo započeli projekat LIFE, prema izvještaju Svjetske banke, u BiH je prosječno bilo potrebno 320 dana za dobijanje građevinske dozvole. Danas, u Banjoj Luci i Gradišci, uz kompletiran zahtjev dozvolu možete dobiti za pet dana i to da uopšte ne morate fizički otići do gradske uprave. U proteklih pet godina, IFC je investirao svoja znanja i zajedno s partnerima strukturirano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog pravog digitalnog servisa za građane i privrednike u BiH. Digitalizacija usluga javnog sektora je budućnost, budućnost koja je na dohvat ruke. Mi ovdje ne stajemo, jer kroz projekat LIFE nastavljamo raditi na implementaciji on-line registracije privrednih subjekata u BiH”, rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u BiH.

Matt Field je rekao da je pokretanje sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola veliko zajedničko postignuće.

“Digitalizovani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji. To je model pružanja usluga koji želimo da se replicira širom BiH u smislu načina na koji vlade pružaju usluge svojim građanima, posebno tokom pandemije. Snažne veze između lokalnih i entitetskih vlada, kompanija i građana su nam pomogle da postignemo impresivne rezultate. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da usko sarađuje s našim partnerima na različitim nivoima vlasti i s organizacijama poput IFC, kako bi podržali digitalizaciju, bolje poslovno okruženje i poboljšani kvalitet usluga za građane širom BiH”, rekao je Matt Field, britanski ambasador u BiH.