Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabilježen rast u sektoru malih i srednjih preduzeća u TK

radnik

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) prihvatila je Informaciju o stanju u malim i srednjim preduzećima u Tuzlanskom kantonu u 2014. godini s prijedlogom smjernica rada za naredni period.

Prema Informaciji, sektar malih i srednjih preduzeća u Federaciji BiH, pa tako i u Tuzlanskom kantonu, još uvijek je pod uticajem globalne ekonamske krize, a dodatno otežavajuće okolnosti bile su i vremenske nepogode koje su u 2014. godini pogodile većinu općina Tuzlanskog kantona.

Zbog direktne izloženosti privrednim kretanjima i nepostojanja adekvatnih mehanizama i kapaciteta, subjekti male privrede često su dovedeni pred gašenje i ne uspijevaju preživjeti duže od tri godine.

U kategoriju malih i srednjih preduzeća ubrajaju se 99 posto preduzeća s područja Tuzlanskog kantona koji su predali svoje završne finansijske izvještaje za 2014. godinu.

Taj podatak govori da su ona najznačajniji izvor zapošljavanja radne snage, ali i značajan izvor prihoda.

Preko 60 posto zaposlenih u privatnom sektoru Tuzlanskog kantona radi u malim i srednjim preduzećima, koja ostvaruju blizu 70 posto ukupnog prihoda od prodaje.

Koliko je značajan MSP sektor za privredu, govori i činjenica da su u 2014. godini bilježili profit od blizu 90 miliona KM.

Iako se ukupan broj malih i srednjih preduzeća na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini smanjio u odnosu na prethodnu godinu, broj zaposlenih na području Kantona je povećan te je zabilježen porast broja zaposlenih po preduzeću, što znači da su aktivna preduzeća u TK apsorbirala tu radnu snagu te su čak bila u mogućnosti zaposliti i nove uposlenike.

Od ukupnog broja malih i srednjih preduzeća na području Tuzlanskog kantona, najveći broj njih je s područja grada Tuzla (37,67 posto), a zatim slijedi 12,13 posto MSP-a s područja općine Gračanica, te 11 posto s područja općine Gradačac.

Najmanji broj MSP-a na području TK zabilježen je u općini Teočak, svega 16 preduzeća iz MSP sektora. MSP sektor Tuzlanskog kantona je i u 2014. godini po broju zaposlenih na drugom mjestu iza Kantona Sarajevo, i bilježi porast broja zaposlenih na 34.323, a nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnim mjesečnim troškovima plaće po zaposlenom koji iznose 1.415 KM.

I pored relativno niskih troškova koji se odnose na angažman radne snage, u sektoru MSP u TK-a neto dobit po zaposlenom u 2013. godini iznosi 2.490 KM što je za skoro 30 posto manje od prosjeka na nivou FBiH, ali okvirno u rangu prosjeka na nivou FBiH i RS.

Istovremeno, Vlada TK donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period 1.10. – 31.12.2015. godine.

Odlukom su odobreni rashodi i izdaci u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za posljednji kvartal 2015. godine u iznosu od 88.477.545,93 KM, u skladu sa Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015.godinu i prioritetima utvrđenim u članu 41. Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu.

Sredstva su odobrena za izvršavanje rashoda i izdataka iz budžetskih sredstva u iznosu od 83.477.545,93 KM za period 1.10.-31.12.2015. godine, u obimu i po prioritetima datim u Pregledu odobrenih rashoda i izdataka u operativnom planu za posljednja tri mjeseca 2015. godine, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK-a.