Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Predsjedništva SDPBiH: Stanje u zemlji zabrinjavajuće

sdp bih predsjednistvo

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, u novom sazivu, aktuelna politička situacija u našoj zemlji ocijenjena je zabrinjavajućom, najviše zbog nastojanja SDA i HDZ da, kroz izmjene Izbornog zakona, zaokruže priču o uvođenju trećeg entiteta u BiH.

Tom projektu dodatno doprinosi i mehanizam koordinacije koji bi kantonima dao veće ovlasti, što bi, automatski, značilo da kantoni mogu imati pravo veta na pitanja od značaja za napredak naše zemlje.

Na Predsjedništvu je zaključeno da će, prema ovakvim potezima, SDP BiH imati jasan stav i biti protiv bilo kakve etničke podjele države. Obilaskom partijskih organizacija širom zemlje, dodatna potvrda ovog stava će se prenijeti članstvu, što će doprinijeti tome da članovi partije u svakom trenutku budu upoznati sa aktivnostima organa partije i sa svojim prijedlozima pomognu u njihovoj realizaciji.

Članovi Predsjedništva su iskazali zadovoljstvo zbog uspješno provedenih unutarpartijskih reformi u proteklih 10 mjeseci, koje su, kao rezultat, dale provođenje izbora za predsjednike lokalnih organizacija i predsjednika SDP BiH po sistemu „Jedan član-jedan glas“, održavanje šestog redovnog Kongresa partije i novi saziv Glavnog odbora.

Na sjednici je najavljen i nastavak pregovora sa političkim strankama i nevladinim organizacijama o okrupnjavanju ljevice u našoj zemlji i, eventualnom, zajedničkom nastupu na sljedećim lokalnim izborima, što bi, u budućnosti, dovelo do formiranja jakog ljevičarskog bloka u BiH.