Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto ne pojeftinjuje nafta i u BiH?

Iako je u svijetu prethodnih dana zabilježen pad cijena nafte, na tržištu u Bosni i Hercegovini neće biti pojeftinjenja nafte i naftnih derivata narednih dana, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

[pull_quote_right] Novo smanjenje cijena nafte u svijetu

Periodične cijene nafte su danas pale nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) najavila da ne planira smanjenje proizvodnje nafte, prenosi Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar OPEC-a Abdullah al-Badri izjavio da ne planiraju smanjenje proizvodnje, uprkos padu cijena nafte proteklih mjeseci ali i sve veće zabrinutosti zbog potencijalnog prezasićenja sa povratkom iranske nafte na svjetsko tržište.

Američka “laka” nafta za isporuku pojeftinila je za 36 centi i sada je 48,16 dolara, dok je nafta tipa “brent” pojeftinila 29 centi i sada iznosi 53,02 dolara.

“Sastali smo se u decembru prošle godine i sad u junu. Odlučili smo da proizvodnju zadržimo na 30 miliona barela dnevno, na istom nivou kao i ranije. Nismo spremni da smanjimo proizvodnju”, izjavio je al-Badri.

Kako pišu američki mediji, na cijene nafte utiče i snažan dolar, koji naftu izraženu u toj valuti čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute.

[/pull_quote_right]

Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za Anadolu Agency je izjavila da su prethodnih nekoliko sedmica skoro sve pumpe u BiH snizile cijenu nafte na 2,05 KM.

“Pojeftinjenje koje smo imali na bh. tržištu prije nekoliko sedmica ostaje i dalje na snazi. Tada je cijena pojeftinila za nekih pet feninga i nakon toga nije bilo više pojeftinjenja. Znači, cijena nafte će i dalje biti 2,05 KM. Skoro sve pumpe su u prosjeku snizile naftu na tu cijenu, a one koje to nisu uradile će vjerovatno ovog vikenda”, rekla je Glibo.

Ipak, napominje kako narednih dana neće biti smanjenja cijena na tržištu u BiH.

“Nismo imali mnogo zahtjeva za sniženjem cijena nafte prethodnih dana tako da narednih dana neće biti sniženja cijena nafte kod nas na tržištu. Cijena će i dalje ostati 2,05 KM kao što je bila i do sada. Znamo da je u svijetu došlo do određenog sniženja ali u ovom momentu ne možemo kazati da li će se to desiti i kod nas narednih dana”, kazala je Glibo.

Na Balkanu najjeftinija nafta u BiH

Na kraju je istakla kako je cijena nafte i naftnih derivata najjeftinja u Bosni i Hercegovini u odnosu na zemlje regiona Zapadnog Balkana.

“Mogu vam potvrditi da je kod nas u BiH cijena nafte još uvijek najjeftinija u odnosu na druge zemlje regiona. U entitetu Republika Srpska je za nekoliko feninga jeftinije nego u Federaciji BiH”, istakla je Glibo.

Periodične cijene nafte su danas pale nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) najavila da ne planira smanjenje proizvodnje nafte. Generalni sekretar OPEC-a Abdullah al-Badri izjavio da ne planiraju smanjenje proizvodnje, uprkos padu cijena nafte proteklih mjeseci ali i sve veće zabrinutosti zbog potencijalnog prezasićenja sa povratkom iranske nafte na svjetsko tržište.

Američka “laka” nafta za isporuku pojeftinila je za 36 centi i sada je 48,16 dolara, dok je nafta tipa “brent” pojeftinila 29 centi i sada iznosi 53,02 dolara.

Kako pišu američki mediji, na cijene nafte utiče i snažan dolar, koji naftu izraženu u toj valuti čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute.