Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zelena gradnja budućnost građevinarstva

Zelene kuce222

Sezona grijanja je stigla, a sa njom i veći računi za grijanje. Ma koliko se trudili uštedjeti na grijanju, računi ostaju isti. I ne čudi, s obzirom na to da, ukoliko malo bolje pogledamo kuće u Bosni i Hercegovini, većina njih nije dovršena. Grade se kuće sa dva ili tri sprata, od kojih je useljivo jedino prizemlje, dok ostali spratovi u većini slučajeva ostaju nedovršeni, bez stolarije i fasade. Prilikom gradnje, ne pridaje se značaj energijskoj efikasnosti i kvalitetu gradnje objekta.

Iako ulaganje u kvalitetnu fasadu, dobru toplotnu izolaciju i adekvatnu stolariju zahtjeva određeni finansijski trošak, dugoročno će se isplatiti. Naime, za nekoliko godina uloženi novac će se vratiti, a potrošnja energije će se smanjiti između 40 i 60 posto. Ne vjerujete?

Zgrada Le Hive u Parizu, u kojoj je smješten Schneider Electric, prva je zgrada na svijetu kojoj je BREEM (Building Research Environmental Assessment Method), najugledniji svjetski sistem rangiranja zelene gradnje dodijelio šest zvjezdica. Le Hive je odličan primjer kompletnog povrata investicije u svega pet godina primjenom niza mjera energijske efikasnosti i potpunim recikliranjem svog otpada i otpadnih voda. S investicijom od 200 miliona eura, prosječna potrošnja električne energije po metru kvadratnom zgrade smanjena je sa 150 kWh na 74 kWh, što iznosi gotovo 50 posto ukupne potrošnje.

Ova zgrada je samo jedan od primjera današnjih trendova gradnje u svijetu, koji pokazuju veliki interes za tzv. zelenom gradnjom. Eko kuće, nisko energetske, pasivne i solarne kuće, samo su neki od primjera zelene gradnje, a zajedničko im je to da donose dugoročne uštede.

Međutim, da li i koliko BiH prati svjetske trendove kada je riječ o ovoj temi, pitali smo stručnjake ispred Bosnia Energy Efficiency Project – BEEP projekta.

“Kao i u svim sektorima, naša država kaska i u građevinarstvu. Loša ili nepostojeća toplotna izolacija, dotrajala stolarija, neadekvatni načini grijanja, kao i neadekvatan način gradnje, doveli su do izuzetno nepovoljnog položaja građevinskog sektora što se odražava na kvalitet života u Bosni i Hercegovini. Zelena gradnja nije trend, već bi trebala biti način života koji će doprinijeti komfornijim i sigurnijim uslovima boravka. Mi kao društvo moramo ozbiljno shvatiti ovu problematiku. Evidentno je da se u posljednjem periodu dešavaju veoma pozitivne stvari kada je ova oblast u pitanju što nas zaista čini sretnim” – poručili su predstavnici BEEP projekta.

Kolika je korist obnovljivih izvora energije govori podatak da se u svijetu uveliko grade “Kuće budućnosti” koje hlađenje i struju dobivaju iz obnovljivih izvora energije. I to nije novost, prva ovakva kuća projektovana je u Njemačkoj, 1990 godine, a broj zelenih zgrada na globalnom nivou udvostručuje se svake tri godine.