Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apple pretvara Volkswagen kombi u samovozeći automobil

apple_vw

Nakon što su propali pregovori sa Daimlerom i BMW-om, Apple je pronašao novog partnera u Volkswagenu.

Američki IT gigant postigao je dogovor sa njemačkim koncernom o korišćenju modela VW Transporter T6 za testove sistema autonomne vožnje, piše New York Times.

Apple je prvobitno pokušao da sklopi partnerstvo sa Daimlerom i BMW-om, ali su razgovori sa te dvije njemačke auto-kompanije propali.

Sporazum koji je tehnološki div iz Kalifornije postigao sa Volkswagenom dio je projekta “Titan” koji je Apple pokrenuo 2015, a koji za cilj ima razvoj i proizvodnju električnog samovozećeg automobila.

Ova IT kompanija za testove na javnim saobraćajnicama u Kaliforniji trenutno koristi 55 SUV vozila marke Lexus, koji su opremljeni sistemima autonomne vožnje razvijenih u Apple-u.

Prema sporazumu sa Volkswagenom dvije kompanije će uz pomoć italijanske firme Italdesign zajednički izvršiti potrebna modifikacije na modelu T6 Transporter, kako bi ovo vozilo dobilo električni pogon.

Iz kombija će biti uklonjeni mnogi originalni dijelovi i sklopovi, uključujući komandnu tablu i sjedišta, kako bi se napravilo mjesta za dodatne računare, senzore i veliki paket pogonskih baterija.

Tako modifikovan VW Transporter T6 biće testiran na putevima u Kaliforniji, a za volanom će se nalaziti tehničar koji će nadzirati autonomnu vožnju biti spreman da preuzme upravljanje vozilom u slučaju opasnosti ili drugih nepredviđenih okolnosti.