Audi otkrio sve detalje novoj “četvorki”

audi a4 2016

Audi je potvrdio da će nova “četvorka” stići na tržište 2016. godine. Iako vizuelno ne odaje dojam nekih noviteta, riječ je zaista o novom modelu, za koji proizvođač najavljuje da će biti konkurent popularnom BMW trojki.

Prije službene prodaje novi Audi će biti predstavljen ove jeseni na Frankfurtskom sajmu. No, već sada se zna praktički sve što zanima kupce o ovom automobilu.

audi a4 2016a

Potvrđeno je da je primarni cilj bio smanjiti potrošnju što je realizirano sa 1.4 liatrskim benzincem koji ima emisije CO2 od svega 95 grama po kilometru. Logično je da onda ova “četvorka” preuzima epitet vodećeg eko Audia.

Sama potrošnja reducirana je za 20-tak posto, dok je snaga povećana za četvrtinu. To je ujedno i osnovna odlika pete generacije ovog modela. Vozilo je izgrađeno na MLB platformi koja je lakša za 120 kg iako novi model čini dužim za 2 cm što se odrazilo na prtljažnik koji ima 15 litara više.

Od motora biti će dostupna tri benzinca i četiri dizelaša za evropsko tržište. Vrijedi izdvojiti 2.0 litarski TFSI benzinac koji razvija 248 KS, te 3.0 litarski dizelaš od 272 KS koji imaju ubrzanje do stotke za manje od 6 sekundi.

Najavljeno je da će novi A4 biti dostupan uz čitav niz tehnoloških inovacija, kao što su bežično punjenje telefona, asistent za prolaženje i izbjegavanje saobraćajnih gužvi, asistent vožnje koji se koordinira s navigacijom kako bi osigurao optimalne uvjete potrošnje kao i sigurnost na cesti.