Brzi i žestoki

"Bloodhound"

“Automobil” jurio brže od 800 km/h, a to je tek početak (VIDEO)

10/11/2019

Na testiranjama u Južnoj Africi, "Bloodhound" je postigao brzinu od 501 milju na sat, odnosno 806,3 kilometara na sat

Supersonično vozilo nazvano “Bloodhound” uspjelo je u fazi testiranja da probije barijeru od 800 kilometara na sat, ali cilj je mnogo veća, nadzvučna brzina.

Na testiranjama u Južnoj Africi, “Bloodhound” je postigao brzinu od 501 milju na sat, odnosno 806,3 kilometara na sat.

U kokpitu ovog posebnog automobila sa mlaznim motorom iz borbenog aviona “Eurofighter Typhoon” bio je Andy Green, vozač koji je prije još 22 godine postavio i trenutno važeći rekord koji iznosi 1.228 kilometara na sat.

Tada su to postigli sa takođe specijalno konstruisanim automobilom pod imenom “Thrust”, koji je ujedno postao i prvo vozilo koje je probilo “zvučni zid”.

Naravno, “Bloodhound” ima malo toga zajedničkog sa običnim automobilima, pa aerodinamički oblik najviše podsjeća na borbeni avion ili raketu, dok ni točkovi zbog velikih brzina nisu mogli da imaju gume nego su izrađeni od aluminijuma i mogu da trpe silu od 50.000 G.

U trenutnom izdanju “Bloodhound” ima samo mlazni motor iz borbenog aviona koji ga može dovesti do ovih brzina koje je sada ostvario, dok drugi dio cilja i brzine od preko 800 milja na sat (1.280 km/h) treba da obezbijedi raketni motor kojeg će dobiti iduće godine.

Iako je cilj da “Bloodhound” obori važeći rekord, krajnji cilj cele ekipe je u stvari postavljanje potpuno novog rekorda i postizanja brzine od nevjerovatnih 1.000 milja na sat ili 1.609 km/h.

Komentari

Autor: B92

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.